AE-rådet spejder forgæves efter Cepos' ekstra milliarder

Liberal Alliance er stærke fortalere for skattelettelser, mens Dansk Folkeparti er imod. Arkiv (Foto: Foto: Mads Nissen/Polfoto)

Større økonomisk råderum kan give råd til skattelettelse, men det advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mod.

Ifølge den liberale tænketank Cepos er det såkaldte økonomiske råderum på den anden side af 2020 flere milliarder kroner større end hidtil antaget.

Cepos har på baggrund af tal fra Finansministeriet regnet sig frem til, at det økonomiske råderum er på 41 milliarder kroner frem mod 2025. Det er tre milliarder kroner mere end hidtil antaget.

Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kan ikke få øje på de samme milliarder, som Cepos kan, siger cheføkonom Erik Bjørsted.

- Realiteterne er, at det demografiske pres fra flere ældre og flygtninge vokser betydeligt de kommende år. Det vil lægge beslag på størstedelen af de 41 milliarder, som Cepos mener, der frit kan disponeres over.

- Samtidig er der et underskud på de offentlige budgetter i 2025, som formentlig skal lukkes, når regeringen fremlægger sin 2025-plan. Dermed vil der reelt ikke være noget råderum tilbage til skattelettelser, siger han i en pressemeddelelse.

Netop mulige skattelettelser er årsagen til, at Cepos' nye beregninger er interessante. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har nemlig meldt ud, at der ikke kan blive råd til skattelettelser.

Men det er et krav fra Liberal Alliance før efterårets forhandlinger, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet skal tage udgangspunkt i en ny 2025-plan fra regeringen.

Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer mod at give skattelettelser.

- Budgetterne er stramme, og velfærdssamfundet er under pres. I forvejen har regeringen valgt at spare på uddannelse og forskning. Disse besparelser hæmmer vores vækstmuligheder, og vi risikerer flere af den slags besparelser, hvis vi giver store skattelettelser, siger Erik Bjørsted.

/ritzau/