I forbindelse med milliardbyggeriet Redmolen Københavns Nordhavn blev der i august 2019 indgået en bestikkelsesaftale på flere millioner kroner.
Det tilstod Lars Blaaberg i december 2020. Han er tidligere medejer af byggeherrerådgiveren V2C, der er gået konkurs.
Anklagemyndigheden har siden tiltalt to andre samt en advokat, og mandag tager Københavns Byret hul på den del af sagen.
De tiltalte risikerer at blive idømt en fængselsstraf, og den tiltalte advokat kan desuden miste retten til at udøve advokatvirksomhed ind til videre eller for en periode, som retten fastsætter.
Alle tre nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere til Ritzau. Og den tiltalte advokat mener således heller ikke, at der er grundlag for at fratage ham retten til at være advokat.
Den ene af de tiltalte er direktør for entreprenørfirmaet WR Entreprise. Den anden var direktør for V2C, som bistod PFA Ejendomme med rådgivning om og valg af entreprenør til byggeprojektet i Nordhavn.
Det var i den forbindelse, at de to direktører ifølge anklageskriftet på "pligtstridig måde" indgik en aftale om, at WR Entreprise skulle betale seks millioner kroner til V2C.
V2C skulle så angiveligt sikre, at PFA Ejendomme indgik en projektaftale med WR Entreprise som byggeentrepriser på milliardprojektet.
To millioner kroner blev overført til V2C som delbetaling, og WR Entreprise blev efter indstilling fra V2C faktisk valgt som entreprenør på tre byggefelter under projektet, fremgår det af anklageskriftet.
Der skete dog ikke mere, da PFA Ejendomme fik mistanke om aftalen og meldte sagen til politiet.
Direktøren og den tidligere direktør er tiltalt for såkaldt returkommission, som er betegnelsen for bestikkelse i den private sektor.
Den tiltalte advokat, der er beskyttet af et navneforbud, udarbejdede ifølge anklageskriftet aftalen og er tiltalt for medvirken til returkommission.
Lars Blaaberg blev idømt et år og tre måneders fængsel, da han for halvandet år siden tilstod.
- Vi har dummet os. Jeg har valgt at stå ved det, sagde Lars Blaaberg til EjendomsWatch i december 2020.
Hans tilståelse var formildende for udmålingen af straffen. Hans oplysninger blev vurderet som afgørende for opklaringen af strafbare handlinger begået af andre, skrev retten i sin afgørelse.
Sagen er berammet til seks dage i maj og juni.
OVERBLIK: Store sager om bestikkelse og returkommission
Returkommission handler om bestikkelse i den private sektor - det kan være et beløb eller gave, som gives, for at giveren til gengæld får noget retur - eksempelvis en ordre. Her er strafferammen bøde eller op til fire års fængsel.
Bestikkelse i det offentlige straffes efter to andre paragraffer, hvor strafferammen er bøde og op til seks års fængsel.
Læs mere om sagen og andre bestikkelsessager her:
* Byggeriet i Nordhavn:
I sagen om byggeriet på Nordhavn blev en tidligere medejer af et byggeherrerådgiver-firma i 2020 idømt 15 måneders fængsel.
Han tilstod, at han sammen med to andre direktører i august 2019 indgik en aftale om modtagelse af to millioner kroner, og senere yderligere fire millioner kroner, som dog ikke nåede at blive overført.
Aftalen skulle sikre et entreprenørfirma en projektaftale om byggeriet.
Det er sagen mod de to andre, der nu er tiltalt, som begynder mandag. Desuden er en advokat tiltalt for medvirken.
* It-selskabet Atea:
En it-driftschef i Region Sjælland blev i 2019 idømt fængsel i to år for mandatsvig og bestikkelse fra it-selskabet Atea. Han deltog i rejser til Dubai og i luksusmiddage. Flere andre er også dømt.
Atea er straffet med bøder på i alt 13 millioner kroner.
* Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse:
En tidligere ansat ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og en tidligere medarbejder fra installationsfirmaet Kemp og Lauritzen blev i 2020 idømt fængsel i henholdsvis to år og to et halvt år i en bestikkelsessag.
Den offentligt ansatte modtog bestikkelse i form af en tilbygning og en renovering af sit hus på Viborg-egnen. Vestre Landsret stadfæstede i 2022 dommen. To andre er også dømt i sagen.
* Politichef blev frifundet:
En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet blev af Københavns Byret i marts frifundet for en anklage om bestikkelse. En konsulent blev ligeledes frifundet for at have givet bestikkelsen.
Anklagen gik på, at politichefen skulle have modtaget knap 800.000 kroner i bestikkelse, mens hun sad som afdelingschef i Rigspolitiet og blandt andet stod for konsulentkontrakter.
Anklagemyndigheden har anket til landsretten.
* Udbytteskandalen:
I sagen om svindel med udbytteskat blev en tidligere ansat i Skat af landsretten i 2018 idømt fem års fængsel for korruption og fusk med udbytteskat.
Han medvirkede til, at hans ven fik 37,4 millioner kroner på et falsk grundlag. Skattemedarbejderen fik til gengæld cirka to millioner kroner i bestikkelse for besværet.
* Ansat i reklamebureau:
I marts 2021 blev en 46-årig mand, som var ansat i et reklame- og kommunikationsbureau, i Retten i Odense idømt to års betinget fængsel og 300 timers samfundstjeneste for mandatsvig, groft bedrageri og returkommission. Det skrev fyens.dk.
Sagen handlede blandt andet om 50 fiktive fakturaer på i alt én million kroner og modtagelse af en halv million kroner i returkommission. Svindlen blev opdaget i 2017.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.