Der er fortsat mulighed for, at man kan finde frem til årsagen til branden i Børsen, selv om politiet har droppet efterforskningen.
Det vurderer Jens Kastvig, der er certificeret brandrådgiver og brandekspert hos Ingeniørforeningen, IDA.
Forsikringsselskaberne har nemlig stor interesse i at finde ud af, hvad der er sket og hvorfor. Om ikke andet for at fastlægge, hvorvidt det var et hændeligt uheld, og om man skal gøre noget yderligere fremadrettet, siger han.
- Sådan en bygning som Børsen er rigtig dyr at genopføre, og forsikringsselskaber vil gerne begrænse den risiko, de har, for at skulle udbetale så store beløb, siger brandrådgiveren.
- Og det kommer til at afspejle forsikringspræmien direkte, så derfor er de meget interesseret i at finde ud af, hvorfor og hvad der er sket, lyder det fra brandefterforskeren.
Forsikringsselskaberne vil typisk både bruge egne interne efterforskere og hyre eksterne brandefterforskere.
- Nogle gange har de eksterne brandefterforskere nogle andre værktøjer, end politiet har, siger han.
Københavns Politi har tirsdag valgt at indstille efterforskningen af branden efter omkring syv måneders efterforskning.
Det har ikke været muligt for politiet at finde frem til, hvad der var årsagen til, at den 400 år gamle bygning brød i brand den 16. april om morgenen.
- Jeg tænker umiddelbart, at politiet ikke har kunnet komme med en konklusion, der kan bruges strafferetligt, og så er politiets opgave jo egentlig løst, siger Jens Kastvig.
Han peger dog på fire mulige årsager til branden.
- Jeg tror, det mest sandsynlige er, at det har været en elektrisk brand. Det kan være en brand, der er opstået fra noget linolie - måske en linolieklud - eller varmt arbejde. Eventuelt tobaksrygning, siger han.
Branden skete, mens den historiske bygning var i gang med at blive restaureret, og derfor var pakket ind i stillads.
Arbejdet var centreret i tre hovedspor: Udskiftning af bygningens kobbertag, udskiftning af facadens mursten og restaurering af bygningens omfattende sandstensudsmykninger.
Selv om der blot var tale om timer, før at brandvæsenet fik branden under kontrol, tog det flere dage at få slukket branden.
- Det gør det alt andet lige sværere at fastslå arnestedet. Jo længere tid noget brænder, jo mere brænder bort, og dermed bliver det svært at finde brandkendetegn, siger Jens Kastvig.
/ritzau/