Hjælpeorganisationer og kommuner i krig om genbrugsguld

Kommunerne tager brødet ud af munden på os, når de opretter genbrugsbutikker, siger indsamlingsorganisationer som Kirkens Korshær og Røde Kors.  (Foto: Foto: Mads Jensen, Scanpix.)

Stadig flere kommunale affaldsselskaber sælger gamle møbler, lamper og tøj i deres egne genbrugsbutikker. Kirkens Korshær og andre hjælpeorganisationer kalder det unfair konkurrence og frygter, at det rammer indsatsen overfor socialt udsatte.

I Næstved, Silkeborg, Aabenraa og Hjørring sælger kommunerne borgernes affald i kommunale genbrugsbutikker. Gamle møbler, tøj og lamper, som vi har smidt i containeren på genbrugspladsen, havner simpelt hen på hylderne i en genbrugsbutik fremfor i forbrændingsanlægget.

Og flere kommunale genbrugsbutikker er på vej rundt om i Danmark, så kommunerne kan øge genbruget og sikre miljø og energi for fremtidige generationer, påpeger direktør i dansk affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen.

Men frivillige hjælpeorganisationer som Kirkens Korshær og Røde Kors mener, at kommunerne tager brødet ud af munden på dem. Hjælpeorganisationerne får nemlig en stor del af deres indtægter til velgørende arbejde fra salg i genbrugsbutikkerne.

Unødvendig krigserklæring 

I Kirkens Korshær, der driver 248 genbrugsbutikker, mener udviklingschef Jesper Rønn-Simonsen, at det er helt unødvendigt, at kommunerne går de private hjælpeorganisationer i bedene og driver genbrugsbutikker.

- Jeg forstår godt, at kommunerne vil øge genbruget af hensyn til miljøet. Men vi synes, at det er pudsigt, at en kommunal aktør lige pludselig skal ind på markedet og konkurrere med os, siger han.  

Kirkens Korshær mener, at det optimale ville være, at kommunens ansatte afleverede nogle af de ting, som borgerne smider ud på genbrugsstationerne til hjælpeorganisationerne. 

- Så kan vi sælge varerne videre og øge overskuddet til gavn for de udsatte borgere, siger han.

Overskuddet fra de kommunale genbrugsbutikker går til de kommunale affaldsselskaber og kommunekassen, og Kirkens Korshær har fuld forståelse for, at mange kommuner har en del problemer med at få økonomien til at hænge sammen, pointerer han.

- Men da vi arbejder med de allermest udsatte borgere i kommunerne rundt omkring, synes vi, at det er at skyde sig selv i foden, siger Jesper Rønn-Simonsen. 

Unfair og uacceptabel konkurrence 

I Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ISOBRO, er generalsekretær Robert Hinnerskov også bekymret for de kommunale affaldsselskabers indtog på genbrugsmarkedet. 

- Salg i genbrugsbutikker er en stor indtægtskilde for mange organisationer. Nu oplever de, at kommunerne sælger genbrugsvarer for næsen af dem, i stedet for at kommunen kunne vælge at donere genbrugsvarerne til butikkerne. Vi oplever, at det er en unfair og uacceptabel konkurrence, og kan heller ikke se, at det er kommunernes opgave at drive forretning og tjene penge, fastslår han.  

I et brev, som ISOBRO har sendt til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) advarer foreningen direkte om konsekvenserne.

Kan ramme ældre, flygtninge og hjemløse

- Det er paradoksalt, at stat og kommuner forventer, at indsamlingsorganisationer i stigende grad løfter opgaver blandt ældre, flygtninge, hjemløse, misbrugere og socialt udsatte borgere, samtidig med at kommunalt ejede affaldsselskaber presser de samme organisationer økonomisk ved at opsige samarbejdsaftaler på en række genbrugspladser og påføre organisationernes genbrugsbutikker direkte konkurrence, hedder det i brevet.

ISOBRO har nu anmodet om et møde med Troels Lund Poulsen, fordi organisationerne føler sig udsat for konkurrenceforvridning. Og samtidig har DI på vegne af organisationerne bedt statsforvaltningen om at teste lovligheden af kommunernes genbrugsbutikker.  

- Vi ser frem til statsforvaltningens afgørelse, som forhåbentligt kommer i løbet af efteråret.
 Vi trænger i den grad til at få klarhed over om kommunerne overhovedet må drive de her genbrugsbutikker, noterer Robert Hinnerskov.

Genbrugskagen bliver større

I Dansk Affaldsforening, der repræsenterer kommunale affaldsselskaber, tager direktør Jacob Hartvig Simonsen kritikken med sindsro. Han understreger, at kommunerne ikke har til hensigt at bekrige hjælpeorganisationerne men tværtimod at understøtte deres salg.

- Vi er sat i verden for at fremme genbrug. Og vi oplever, at de kommunale forretninger er med til at booste omsætningen i genbrugsbutikkerne. Vi tror på, at genbrugskagen bliver større, og at der er plads til alle, siger han.

Jacob Hartvig Simonsen fremhæver, at det er borgernes valg, hvad de smider ud på genbrugspladsen, og hvad de afleverer i hjælpeorganisationernes genbrugsbutikker.

Nyt legetøj skal ikke i forbrændingsanlæg 

- Nogle gange nede på genbrugsstationen kan der ligge legetøj i uåbnede æsker. I stedet for at sende det legetøj ind i kværnen til forbrændingsanlægget, kunne det da være, at en anden kunne få glæde af det. Og borgeren har jo valgt ikke at køre legetøjsæsken til Kirkens Korshær eller en anden hjælpeorganisation, men ned til os på genbrugspladsen. Vi redder ressourcen på målstregen og forsøger at få den sat i cirkulation igen, siger han.

Affaldsforeningens direktør understreger, at de kommunale affaldsselskaber ikke har nogen ambitioner om at presse de klassiske hjælpeorganisationer, men alene vil øge omfanget af genbrug af hensyn til miljøet. 

 Heller ikke Niels Damgaard, formidlingschef i AffaldPlus i seks sjællandske kommuner, mener, at hjælpeorganisationerne har grund til at frygte for omsætningen i genbrugsbutikkerne. I Næstved har den kommunale genbrugsbutik ikke svækket men øget omsætningen af genbrugsvarer, noterer han.  

- De kommunale genbrugsbutikker er med til at få markedet til at vokse, og vi mener bestemt, at der er plads til os alle sammen. Det er måske ikke så enkelt for hjælpeorganisationerne som for ti år siden, men der er stadig lige så mange penge i det. Så må de finde deres niche på et foranderligt marked, siger han.