Snart kan arbejdspladser komme til at vrimle med unge akademikere, der må kigge misundeligt på deres ældre kollegers lønseddel.
Fra 1. april kan staten ansætte langtidsledige for 80 procent af startlønnen. Det har Finansministeriet og Akademikernes Centralorganisation (AC) indgået forlig om i sidste uge.
- Det gør det muligt for dem at komme ind på en arbejdsplads, og det giver arbejdspladserne mulighed for at få en medarbejder ind og teste vedkommende af, samtidig med at de får nogle penge til kompetenceudvikling, siger Formanden for Overenskomstforeningen i Djøf, Lars Qvistgaard, til Djøfbladet.
De langtidsledige bliver ansat midlertidigt. De skal udføre deres arbejde på lige fod med de andre ansatte, men til gengæld skal arbejdsgiverne sætte tid af til uddannelse og oplæring.
Mads Peter Klindt er adjunkt og forskningsleder ved Center for Arbejdsmarkedsstudier på Aalborg Universitet. Ifølge ham er hver tredje af de nyuddannede Djøf'ere arbejdsløse. Han synes, at det nye tiltag giver god mening, men er dog usikker på effekten.
- De nyuddannede er ramt hårdt af konjunkturerne, og langtidsledigheden giver dem et negativt stempel, som ikke er selvforskyldt, siger Mads Peter Klindt til Djøfbladet og fortsætter:
- Det kan meget vel være et incitament for nogle arbejdsgivere, at der er en besparelse på lønnen, men det er svært at sige, om det giver en effekt.
Tiltaget minder i store træk om den eksisterende aftale om en statslig AC-praktikantordning. I den eksisterende aftale er det dog ikke tilladt lade praktikanter erstatte almindelig arbejdskraft. Det vil Finansministeriet ophæve i den nye aftale.
Lars Qvistgaard tror ikke, at tiltaget vil fortrænge de almindelige arbejdspladser.
- Antagelsen er, at de, der kommer ind via en introduktionsstilling, er relativt uerfarne, og som arbejdsgiver skal man vel have et mix af medarbejdere, hvor der både er erfarne og mindre erfarne. Så når der sker en jobomsætning eller der er mulige vikariater på arbejdspladsen, kan man tage nogle af dem her ind, siger han til Djøfbladet.
Kilde: Djøfbladet
Denne artikel er skrevet af Simone Holde Dahlin, der er journaliststuderende på Roskilde Universitet.