Det er lodret løgn, når udenrigsministeren siger, at den danske Tibet-politik aldrig har rykket sig.
Det mener Støttekomiteen for Tibet, der er dybt fortørnet over politikernes knæfald for Kina.
Foreningen fremviser nu et brev fra Udenrigsministeriet i 1996, der sår tvivl om regeringens udlægning.
Tilbage i 1996 skrev Udenrigsministeriet i et brev til formanden for Tibet-foreningen, at Danmark ikke har taget stilling til Tibets folkeretslige status.
Med andre ord, Danmark havde hverken sagt A eller B til Kinas ret til at ville bestemme i bjergriget.
"Danmark (har) ikke efter det foreliggende på noget tidspunkt taget stilling til Tibets folkeretslige status," står der i det over 13 år gamle brev.
Det stemmer ikke overens med regeringens udmelding i går, mener Kenneth Ø. Buhl, der er ekspert i humanitær folkeret ved DIMS, Danske Institut for Militærstudier.
"Per Stigs udtalelse i går må undre. Når man ser den i sammenhæng med brevet fra 1996, så harmonerer de ikke," siger Buhl til Newspaq. Han mener, der er grund til at undersøge, hvad der egentlig er sket de seneste 13 år.
Modtageren af brevet, formanden for Støttekomitteen for Tibet, Anders Højmark Andersen, er endnu barskere i sin kritik.
"For mig beviser det, at det er en løgn, når ministeren siger, at der intet nyt er i den erklæring, regeringen i går udfærdigede," siger Anders Højmark Andersen.
Selv afviser den danske regering blankt at have ændret kurs over for Kina, da de i går i Udenrigspolitisk Nævn fik opbakning til en erklæring, hvor Danmark anerkender et Storkina, der indeholder Tibet.
Hvis der siden 1996 er sket en udvikling i spørgsmålet om, hvordan Danmark forholder sig til Tibets status som land, så er det i givet fald ikke blevet offentliggjort, mener Anders Højmark Andersen.
Og det mener folkeretseksperten bestemt er sandsynligt.
"Der er sket meget i Kina siden 1996, så det kan være, at der er sket noget i den mellemliggende periode. Men samtidig vil jeg dog sige, at det er svært at sige noget definitivt ud fra et brev sendt til en privat person," siger Kenneth Ø. Buhl.
I den erklæring Udenrigspolitisk Nævn i går offentliggjorde for at stoppe tovtrækkeriet med det store kommunistiske land står der:
"Danmark gentager, at anse Kina som et land. Og det er uændret, at Danmark anser Tibet som en del af Kina."
Det er den udtalelse som folkeretseksperten og Tibet-formanden begge anser som noget nyt i den danske politik, men det synes regeringen samt S, SF og R altså ikke.