Mange børn dør i fangelejren al-Hol i det nordlige Syrien.
Sidste år afgik 79 børn ved døden efter blandt andet påkørsler, faldulykker og en alt for lang ventetid på at få lægehjælp.
Det skriver Læger uden Grænser i en rapport.
Eksempelvis blev en femårig dreng sidste år ramt af en lastbil i lejren. Han blev fragtet til en klinik drevet af Læger uden Grænser, der anbefalede, at den lille dreng blev sendt til et hospital og opereret akut.
Men det tog timer, før transporten af drengen blev godkendt. Han døde, inden han nåede frem til hospitalet, skriver hjælpeorganisationen.
De 79 børn udgør 35 procent af dødsfaldene i lejren sidste år. Dermed var der samlet set cirka 225 dødsfald i al-Hol i 2021.
Kriminalitet var hovedårsagen til dødsfald sidste år, hvor 85 dødsfald kobles til kriminalitet - især bliver afpresning af væbnede og kriminelle netværk fremhævet. Derudover var der ifølge rapporten 30 drabsforsøg.
- Der er i lejren en frygtelig situation med stigende lovløshed, vold og kriminalitet, siger Julia Raavad, der er analysechef i Læger uden Grænser Danmark.
Særligt bekymrer organisationen sig for den besværlige eller manglende adgang til lægehjælp for folk i lejren.
I alt bor omkring 53.000 mennesker i flygtningelejren. Den blev oprindeligt etableret for at sikre et midlertidigt opholdssted for civile drevet på flugt af konflikt i Syrien og Irak.
Det har siden ifølge Læger uden Grænser udviklet sig til at være et både usikkert og uhygiejnisk fængsel.
Det skyldes blandt andet, at myndigheder siden slutningen af 2018 har brugt lejren som et sted for mennesker, der tidligere har opholdt sig i området kontrolleret af den militante ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).
I al-Hol-lejren er der udbredt mistrivsel og mangel på lægehjælp. Med jævne mellemrum sker der dødsfald og drab i lejren.
Både al-Hol-lejren og al-Roj-lejren ligger i det nordlige Syrien. De to lejre er kurdiskkontrollerede. Læger uden Grænser er ikke til stede i al-Roj-lejren.
- Men vi har lavet nogle forundersøgelser og været på besøg. Det, vi ser, er en lignende situation - i hvert fald en høj sikkerhedsliggørelse og en meget begrænset bevægelsesfrihed for de mennesker, der bor der, siger Julia Raavad.
Sidste år hentede danske myndigheder 3 mødre og deres i alt 14 børn hjem derfra. Mødrene er siden blevet sigtet for at have støttet IS.
Men fem danske børn opholder sig endnu i al-Roj-lejren. De blev ikke hentet hjem sammen med de andre sidste år, fordi deres mødre har mistet deres danske statsborgerskab. De tre mødre er derfor også stadig i de nordsyriske lejre.
Læger uden Grænser opfordrer til, at de lande, der er en del af den internationale koalition mod IS, samt andre lande med tilbageholdte statsborgere i al-Hol bør tage ansvar og sammen finde andre løsninger.
- På langt sigt er der brug for en politisk løsning, som gør, at man ikke holder mennesker til fange i uendelige tider. På kort sigt er der brug for at håndtere den voldelige tilstand og problemer i lejren samt adgang til for eksempel lægehjælp, siger Julia Raavad.
Også bedre adgang til vand og skolegang bør prioriteres, mener hun.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.