De unge skal hurtige igennem systemet.
En sætning som ofte kommer ud af munden på politikere og økonomer. Men nu har regeringen et konkret udspil klar til en reform af Statens Uddannelsesstøtte, SU.
Det sker især ved at forkorte SU'en til den normerede studietid. Tidligere har de studerende for eksempel kunnet få op til seks års støtte på en femårig uddannelse. Men det skal være slut, hvis det står til regeringen.
Hos de unge får udspillet en kold skulder. Det er fremtiden, der er på spil.
"Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal have Danmark så fornuftigt ind i fremtiden, så skal vi satse på at uddanne unge så godt som overhovedet muligt. Hvis man skærer i SU, så betyder det, at alle ikke har samme mulighed for at få en uddannelse," fortæller Mikkel Zeuthen formand for Danske studerendes fællesråd.
Samtidig får studerende, som tager til udlandet og læser, attraktive lån fra staten. Målet er mere international erfaring, oplyser videnskabsministeren.
"Der skal ikke herske tvivl om, at vi har en klar interesse i, at de studerende bliver hurtigere færdige end i dag, at de bliver mere internationalt funderet, og at de samtidig er erhvervsparate, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. SU-reformen bidrager til at opfylde disse målsætninger," siger Charlotte Sahl-Madsen (K).
Men netop de interesser står i klar modstrid med forkortelser af studietiden, mener næstformanden for Danske studerendes fællesråd.
"Der er mange gode grunde til forsinkelser. Det er for eksempel folk med meget erhvervserfaring, som har et barn eller folk som har problemer med merit, fordi de tager til udlandet, som regeringen vil. Man bliver nødt til at lytte til, at der er gode grunde til at de studerende bliver forsinket," siger Johanne Skriver.
Regeringens forventer, at udspillet vil øget arbejdsudbuddet med cirka 4.000 personer og styrke statskassen med cirka en milliard kroner.
Ved Folketingets åbning meldte statsministeren også ud, at de unge hjemmeboende kan se frem til at miste de såkaldte cafépenge.
Regeringens udspil til SU-reform:
- Start-SU samt studiestartslån.
- En kontant bonus til studerende, der starter tidligt og bliver hurtigt færdige med studierne.
- Lån på attraktive vilkår til betaling af studieafgifter for unge, der gerne vil studere i udlandet.
- Forhøjelse af fribeløbet med 2.500 kroner, så studerende i videregående uddannelser får frihed til at tjene flere penge uden at blive modregnet i SU.
- Målretning og fremrykning af 1,08 reglen, så den gælder, når videregående uddannelser påbegyndes inden for et år efter den adgangsgivende eksamen.
- Reduktion af andelen, der optages via kvote 2 på visse uddannelser.
- Begrænsning af SU til den tid, uddannelsen er normeret til. SU'en stoppes efter seks måneders forsinkelse.
Samtidig ryger de såkaldte cafépenge til hjemmeboende studerende, som statsministeren sagde i sin åbningstale.