Unge får det svært på arbejdsmarkedet, hvis de allerede som 18-årige har modtaget deres første kontanthjælpscheck.
En analyse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser nemlig, at mange af de unge fem år senere - som 23-årige - stadig eller igen modtager kontanthjælp eller anden form for offentlig forsørgelse.
- At der er så stor en andel af kontanthjælpsmodtagerne, der hænger fast, er overraskende, siger lektor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Thomas Bredgaard.
- Især i forhold til dem, der ikke har andre problemer end ledighed, tilføjer han.
35 procent af de unge, der var på kontanthjælp i 2006 som 18-årige, fik stadig eller igen kontanthjælp som 23-årige i 2011, mens 21 procent af de unge var på anden offentlig forsørgelse, viser analysen.
I debatten forud for en kommende kontanthjælpsreform er det blevet foreslået fra flere sider, at kontanthjælpen for de 25-30-årige skal sættes ned for at skabe et incitament til at finde arbejde eller uddanne sig.
Men det kan ikke være svaret for denne gruppe, for de får i forvejen en lavere ydelse, påpeger Noemi Katznelson, der er centerleder og lektor ved Aarhus Universitet og forsker i unge og arbejde.
Mange af de unge har i øvrigt forsøgt sig med uddannelse, siger hun:
- Nogle har søgt praktikplads, men har ikke fået nogen, og de har derfor opgivet erhvervsuddannelsen og ender på kontanthjælp.
Noemi Katznelson frygter for de unges fremtid:
- Det bekymrer mig, at vi ikke har noget svar til dem. Hvad skal de bruges til? Hvad skal de bruge deres liv til? Lige nu er der en ting i horisonten for de her unge: livsvarig offentlig forsørgelse, advarer hun.
Thomas Bredgaard er enig:
- I værste fald kan vi få en tabt generation. Vi må sætte alle sejl til for at undgå, at det sker.