Troels Lund i kærlighedserklæring: "Den danske model er et guldæg"

- I Danmark mødes vi over en kop kaffe – vi mødes ikke i gule veste, siger Troels Lund Poulsen. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv)

Den danske model er med til at skabe en stabilitet i Danmark, som flere nationer misunder, mener ministeren.

Den danske model er en vigtig del af forklaringen på, at Danmark viser sig som mere stabilt end mange andre nationer, siger beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), til Berlingske.

- Det er et guldæg, som fortjener mere politisk opmærksomhed. Min kærlighed til den danske model er blevet stærkere, for jeg kan se, at den gør os i stand til at klare de forandringer, som ligger i globaliseringen og den teknologiske fremmarch. Arbejdsmarkedets parter er med til at skabe forståelse for, at vi skal omstille os, og at vi vil få gavn af det, siger Troels Lund Poulsen.

- Jeg har tidligere undervurderet, hvor vigtigt det er for det danske samfund, at man kan aftale sig frem til ansvarlige overenskomster og skabe løsninger i fællesskab. Jeg har også undervurderet, hvad dette betyder for vores konkurrenceevne og omstillingsevne, siger ministeren til Berlingske.

Andre lande er bekymrede

Troels Lund Poulsen er i disse dage en del af det danske islæt ved World Economic Forums topmøde i Davos. Her har han hørt toppolitikere og erhvervsledere fra hele verden tale med bekymret stemme om øget polarisering og politisk opbrud i USA og Europa.

Her har vi i Danmark med flexicuritymodellen nemt ved at hyre og fyre, mens de ansatte til gengæld har ret til uddannelse og en relativ høj ydelse, hvis de bliver arbejdsløse, pointerer beskæftigelsesministeren. Uligheden er lav sammenlignet med andre lande, og samtidig har vi ”et godt afsæt for livslang læring”, mener Troels Lund Poulsen.

Fra Vejlegården til kærlighed

Det er ikke første gang, at Troels Lund Poulsen hylder den danske model. I et interview med Ugebrevet A4 og Avisen.dk fra oktober måned sidste år reflekterede han over, hvordan han i sine yngre dage var en af Venstres ideologiske krigere og bekæmpede "fagforeningstyranni".

Han var også en af de politikere, der guffede stegt flæsk på Vejlegården til støtte for restauratøren Amin Skov i protest mod LO-fagbevægelsen.

Men efter et par år som beskæftigelsesminister havde piben fået en anden lyd, sagde han i interviewet:

- Jeg er blevet meget mere pinlig bevidst om, hvor stolt og glad vi skal være af den danske model. Ikke kun fagbevægelsen men også arbejdsgiverne. I Danmark kan vi løse svære sager ved at bede arbejdsmarkedets parter om at forholde sig til dem, sagde han.

Også i den forbindelse konstaterede han, at mange lande efterspørger præcis en dansk model, fordi de ikke kan få løst presserende udfordringer i deres samfund.

- Det er jo enormt stærkt, at det kan bæres igennem politisk, hvis arbejdsmarkedets parter når frem til en ansvarlig løsning. Og der vil jeg sige, at den kraft og den styrke oplever jeg på daglig basis, sagde Troels Lund Poulsen.