Fagforbundet HK ser frem til, at regeringen fremsætter et lovforslag i Folketinget om at "øremærke" op til tre måneders betalt barselsorlov til mænd.
Danske fædre tager nemlig kun 8,6 procent af den samlede barselsorlov. Med med en lovændring vil de årelange traditioner bliver brudt, vurderer HK.
"Vi ønsker at give mænd nogle klart definerede rettigheder. Erfaringerne fra de nordiske lande, især Island, Norge og Sverige, er, at fædrene gør mere brug af deres muligheder, når det er tilfældet," siger Mette Kindberg, næstformand i HK, til Newspaq.
Da islændingene fik lovsikret betalt barselsorlov til mænd voksede deres andel af barslen fra to procent til 32 procent over ganske kort tid.
I den danske model skal de grundlæggende rettigheder først sikres i Folketinget for derefter at blive udbygget via overenskomstsystemet.
Men virkningen på sigt må forventes at være den samme som i Island, vurderer HK.
"På den måde kan vi få brudt de sidste 10-15 års mønster, hvor den sidste del af barselsorloven næsten udelukkende tages af mor," siger Mette Kindberg.
Udover at få flere fædre til at bruge mere tid sammen med deres børn, så vil en lovændring også bidrage til at udligne lønforskellene mellem mænd og kvinder. I dag tjener mænd i gennemsnit 17 procent mere end deres bedre halvdele.
"Det her har masser fordele både for fædrene, for børnene og for kvinderne. En stor del af den uligeløn, som vi ser på arbejdsmarkedet, har rod i barselsmønstret," siger Mette Kindberg.
Det vides endnu ikke, om lovforslaget bliver fremsat i dette folketingsår. Regeringens lovkatalog er udsat til november.