Danske chefer har over de seneste fire år fået dobbelt så store lønstigninger som deres ansatte.
Læs videre, hvis du synes, at det efterhånden er din tur.
LÆS OGSÅ: Slut krisestemning: Nu skal der flere lønkroner i posen
Lisbeth Nørremark er løncoach hos fagforeningen HK Handel. Her kan medlemmer sende en sms til 1919 og derefter få et opkald fra Lisbeth eller en af hendes kolleger.
Den mulighed, var der 250 medlemmer, som gjorde brug af sidste år.
Ifølge eksperten er det altid et forsøg værd at spørge efter en lønstigning.
- Forberedelse er det vigtigste. Brug tid på og gør det grundigt. Det gør en meget stor forskel på din udstråling overfor chefen, at du ved, du har har krav, og at du har argumenterne på plads, siger Lisbeth Nørremark.
De ti råd til lønsamtalen
- Hvad er du værd? Undersøg det på en lønberegner eller tal med din fagforening. Eller endnu bedre: Tal med dine kolleger. Åbenhed om løn gavner alle.
- Gør det klart, om den du skal forhandle løn med, kender dig og din arbejdsindsats? Ellers skal du selv fortælle om den.
- Hvilken forskel gør du på dit arbejde? Find også frem til de usynlige kvalifikationer. Din venlighed, hurtighed, ansvarsbevidsthed. Ting, der er så stor en del af dig selv, at du måske ikke er bevidst om dem.
- Gennemgå dine arbejdsfunktioner. Hvad har du af ansvar, og hvad er der sket siden sidst I forhandlede løn?
- Sig det højt. Øv dig eventuelt med familie eller venner. Forberedelse giver dig tryghed og ro og en udstråling af, at du føler er berettiget til mere i løn.
- De fleste kommer med lange lister med gode argumenter. Den smarte chef ser på listen og griber fat i de to svageste og bruger al tiden på at køre rundt i dem. Vælg de tre bedste og hold dig til dem.
- Tål tavsheden. Hvis der bliver stille på mødet, så begynd ikke at finde på flere og dårligere begrundelser. Hold fast og spørg eventuelt ind til chefens begrundelser for at sige nej.
- Vær imødekommende og spørg ind. Man kommer langt med dialog. Spørg, hvad skal der til for, at du kan få lønforhøjelse.
- Hvis ikke du får det beløb, du helst vil have, hvad kan du så få? Fryns? Frihed? Efteruddannelse?
- Hvis du ikke kan få noget nu, så tal om, hvad der skal til og aftal en ny samtale om tre måneder eller et halvt år.