Når Enhedslisten fredag eftermiddag sætter gang i partiets årsmøde, bliver det med udgangspunkt i en skarp beretning fra partiets hovedbestyrelse, som stiller skarpt på utilfredsheden med fagbevægelsen generelt - og fagbevægelsens topfolk i særdeleshed.
Her hedder det blandt andet, at:
"Fagbevægelsens ledere har med få undtagelser ladet sig parkere i trepartsforhandlinger mod til gengæld at tie stille overfor fattiglovene, omfordelingen og uddannelsesbesparelserne."
"Når fagbevægelsens topfolk blindt følger den socialdemokratiske udvikling i retning af et samarbejde med Dansk Folkeparti og regeringen, så får millionærerne og fremmedhaderne let spil."
Det skriver Ugebrevet A4 torsdag.
Kritikken er rettet mod den absolutte top i fagbevægelsen, forklarer Per Clausen, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og ansvarlig for partiets forretningsudvalg.
- Der er tale om en kritik, som først og fremmest er rettet mod LO-toppen og nogle af forbundenes topfolk, som ikke i tilstrækkelig grad yder kritik af de ulighedsskabende tiltag, som den nuværende og den tidligere regering har stået i spidsen for, siger Per Clausen til Ugebrevet A4.
Men kritikken preller af på fagbevægelsens topfolk.
- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det ikke noget, der fylder det store, hvad Enhedslisten mener om os. Vi er en fagbevægelse, der vil skabe resultater for vores medlemmer, og derfor har vi brug for at samarbejde med nogen, der har indflydelse. Og der er det bare meget svært at få øje på Enhedslistens indflydelse i øjeblikket, siger Jesper Holm, formand for 3F Storkøbenhavn.
Enhedslistens skarpe kritik af fagbevægelsen kommer i kølvandet på forårets overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Her fik "nej"-kampagnen god vind i sejlene - blandt andet med støtte fra Enhedslistens Faglige Landsudvalg.
Det har vakt vrede i store dele af fagbevægelsen, hvor man kritiserer Enhedslisten for at underløbe den danske model.
LO's formand, Lizette Risgaard, kommer i et skriftligt svar også med en klar opfordring til Enhedslisten om at respektere den danske model.
- I Danmark har vi en model, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler forholdene på arbejdspladserne. Det er en stærk model, som vi er helt overbevist om tjener lønmodtagerne og Danmark rigtigt godt. LO vil derfor opfordre alle politiske partier, herunder Enhedslisten, til at fortsat at respektere den arbejdsdeling, vi har, og fortsat bakke op om den danske model, siger Lizette Risgaard.
Samme holdning har René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.
- Hvad nu, hvis Joachim B. Olsen begynder at blande sig og siger, at han synes, at sosu'er højst skal have to procents lønstigning? Hvis det skete, ville der simpelthen komme et ramaskrig, siger René Knudsen.
Enhedslisten forsvarer sig med, at det var Enhedslistens Faglige Landsudvalg - og ikke folketingsgruppen, der bakkede op om et nej.
- Jeg kan ikke se noget problem i, at det faglige landsudvalg i et parti beskæftiger sig med overenskomsterne på den måde. Hvis det skal være forbudt, så ville det da være en kedelig indskrænkning af ytringsfriheden. Fagbevægelsens medlemmer kan jo tænke selv, og de kan jo bare skrotte de anbefalinger, som, de synes, er malplacerede, siger beskæftigelsesordfører Finn Sørensen.
Men det er en dårlig undskyldning, mener René Knudsen.
- Hvor mange kan se forskel på Enhedslistens Faglige Udvalg og Enhedslisten på Christiansborg, når de udtaler sig? Det tror jeg ikke, at folk kan se forskel på. Enhedslisten har fuldstændig ret til at kritisere fagbevægelsen, men under selve afstemningen skal de altså holde sig væk og lade arbejdsgiverne og lønmodtagerne tage kampen.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har ikke ønsket at lade sig interviewe om hverken hovedbestyrelsens kritik af fagbevægelsen eller anbefalingen om at stemme nej ved overenskomsten.