Når Venstres formand Lars Løkke Rasmussen får dannet en regering og sat et ministerhold, så venter en stribe pligtopgaver på bordene i ministerkontorerne, skriver Ugebrevet A4.
Den tidligere SR-regering har nemlig efterladt sig en perlerække af kommissioner, ekspertudvalg og arbejdsgrupper, som først fremlægger sine konklusioner og anbefalinger i den kommende valgperiode.
Mest fokus har der været på Dagpengekommissionen, som i den grad har udfordret Helle
Thorning-Schmidt (S), men som nu skal aflevere sine anbefalinger til en ny regering med Løkke i spidsen.
Men også når det gælder emner som politikernes egne løn- og pensionsforhold, Danmarks
deltagelse i Irak-krigen og det danske terrorberedskab, vil Lars Løkke Rasmussen og den nye
regering blive sat under pres af kommissioner og udvalg, som er nedsat af den tidligere regering.
Tilmed er der i flere tilfælde klare uenigheder mellem Venstre og Dansk Folkeparti, som kan ende som enten regeringsparti eller afgørende støtteparti for en ny regering.
Regering under pres
Ugebrevet A4 har gennem aktindsigter i de forskellige ministerier og selvstændig research skabt et overblik over, hvilke kommissioner, ekspertudvalg og arbejdsgrupper den nye regering overtager fra den forrige.
Ifølge professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Asbjørn Sonne Nørgaard som er
forfatter til bogen ‘De store kommissioner’, vil det altid sætte en regering under et vist pres, når en kommission eller et ekspertudvalg fremlægger sine anbefalinger.
»Den gamle tid, hvor alle kommissioner blev nedsat med meget bredt flertal, og anbefalingerne herefter blev båret direkte over i Folketinget og vedtaget stort set uden ændringer, den eksisterer ikke mere. Det står ikke i Grundloven, at en kommissions anbefalinger skal følges. Men det kan give noget polemik, hvis man som regering vælger ikke at bruge anbefalingerne. Og jo bredere et politisk mandat, en kommission arbejder på, jo sværere er det helt at undsige sig dens anbefalinger,« siger han til Ugebrevet A4 og fortsætter:
»Det er klart, at man nogle gange som regering godt kan spekulere i, hvornår det er mest
hensigtsmæssigt, at en kommission bliver færdig med sit arbejde. Og det kan også være efter et valg,« forklarer Asbjørn Sonne Nørgaard.
Her er de 10 mest profilerede kommissioner og ekspertudvalg, der fremlægger anbefalinger eller afgiver beretning i den kommende valgperiode.
Dagpengekommissionen (September 2015)
Vederlagskommissionen (Inden udgangen af 2015)
Irak- og Afghanistankommissionen (2017)
Pensionskommissionen (Efteråret 2016)
Public service-udvalget (1. januar 2017)
Udvalg om udlån i landdistrikterne (31. august 2015)
Udvalget vedrørende den danske terrorbekæmpelse (Foråret 2016)
Udvalg om evaluering af stormflodsordningen (Ultimo 2015)
Udvalget om opfølgning på Christiania-sagen (Sommeren 2015)
Statsløsekommissionen (Sommeren 2015)
BOBLERE:
Udvalg om bødesanktioner på det finansielle område (Medio 2015)
Erhvervsbeskatningsudvalget (Inden udgangen af 2015)
Udvalget om indsatsen over for rockerborge (Sommeren 2015)
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.