Danskere i udlandet vil have ordnet deres tænder af danske tandlæger.
Det oplever man i Tandlægeforeningen, hvor hvert 17. medlem i den erhvervsaktive alder har adresse uden for landets grænser.
Det svarer til 245 danske tandlæger, der dagligt borer og sætter plumper i folks tænder blandt andet på den spanske sydkyst, hvor mange danske pensionister har slået sig ned.
"Danskere i udlandet vil gerne behandles af danske tandlæger. Det handler om tryghed, og så har danske tandlæger fokus på forebyggende tandpleje. I andre lande går man lidt hurtigere til værks og trækker måske en tand ud i stedet for at prøve at redde den," siger formand for Tandlægeforeningen, Susanne Andersen.
Selvom danske tandlæger er højtlønnede, kan de alligevel score kassen ved et udlandseventyr.
"Der er rigtig mange penge at tjene i udlandet, og det er jo ikke sådan, at udenlandske tandlæger står i kø for at komme til at arbejde i Danmark. Men faglige udfordringer spiller også en stor rolle," siger Susanne Andersen.
Blandt udenlandske tandlæger i Danmark er mange fra Polen og andre mere eksotiske lande. Og det har givet problemer.
Blandt andet har der været sager med udenlandske tandlæger, der var lidt for hurtige til at hive tænder ud på danske børn. Men de problemer er nu løst, lyder det fra Tandlægeforeningen.
Når danske tandlæger er efterspurgte i udlandet skyldes det også den danske tandlægeuddannelse.
For at kunne åbne en tandlægeklinik i Danmark, skal man have taget en femårig uddannelse. Og man skal have haft, hvad der svarer til ét års arbejde.
Sådan er reglerne ikke i andre lande.
"I for eksempel Italien er der ikke samme styring af tandlægeuddannelsen som i Danmark. Der kan nogle kalde sig tandlæge, hvis de har taget en almen sundhedsuddannelse samt en overbygning. Det må man ikke herhjemme," siger kommunikationschef i Tandlægeforeningen, Claus Jørgensen.
Danske tandlæger arbejder ud over i Spanien hovedsageligt i Schweiz og Tyskland samt Norge, Kuwait og Qatar.