Sygeplejersker på landets privathospitaler bliver i stigende grad bedt om at ofre løn og arbejdstimer for at forbedre arbejdsgivernes bundlinjer.
Hos Dansk Sygeplejeråd, der har omkring 400 medlemmer fordelt på 29 privathospitaler, mærker man tydeligt tendensen, skriver fagbladet Sygeplejersken torsdag.
"Vi får flere og flere henvendelser fra sygeplejersker, der er ansat på privathospitaler og klinikker, og som bliver presset til at gå ned i tid for at økonomien kan hænge sammen," siger formand Grete Christensen til Newspaq.
Men fagforeningen med 70.000 medlemmer advarer imod at give efter for arbejdsgivernes forslag. Sygeplejerskerne, som har forsøgt at hjælpe arbejdsgiverne, bliver nemlig ikke kun ramt økonomisk, men også personligt.
"Vi konstaterer, at nogle privathospitalerne ikke får rettet op på økonomien, og så bliver de ansatte alligevel fyret. I opsigelsesperioden har de så en lavere løn og indbetaler måske mindre pension. Dem der er gået meget ned i tid, f.eks. fra 35 til 20 timer, risikerer også at miste deres dagpengeret, fordi de ikke har optjent timer nok til få udbetalt penge i A-kassen," fortæller Grete Christensen.
Ud af de 29 privathospitaler, hvor fagforeningen har medlemmer, er to i øjeblikket under ophør, mens et af dem, Bekkevold Klinikken i Hellerup, udelukkende har timelønnede sygeplejersker.
Og Dansk Sygeplejeråd forventer flere hospitalslukninger, konkurser og fusioner i det næste halve år, fortæller forhandlingsleder Ulla Åker Thomsen, der på vegne af sygeplejerskerne forhandler med arbejdsgiverne.
"Jeg tror bestemt ikke, vi har set toppen af isbjerget endnu. Privathospitalerne red på en bølge for fem-seks år siden, og de troede på, at de ville overleve uanset hvad. Det har lignet alles krig mod alle i kampen om at få patienter og i at investere så meget som muligt. Det får konsekvenser nu," siger Ulla Åkerlund Thomsen til Sygeplejersken.