Oprørt Løhde efter strejkevarsler: Der spredes falske myter om betalt spisepause
Der spredes falske myter om den betalte spisepause, mener Sophie Løhde (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danskerne har ikke forståelse for, hvis der kommer en storkonflikt om få uger, mener innovationsminister Sophie Løhde (V).

De faglige organisationer har varslet strejker, der vil ramme helt vitale arbejdsområder i den offentlige sektor, såfremt de bliver en realitet fra den 4. april.

På det statslige område har lønmodtagerne i de sammenbrudte overenskomstforhandlinger krævet den betalte spisepause indskrevet i en ny aftale. Spisepauseknasten har vist sig at være et så stort stridspunkt mellem parterne, at forhandlingerne brød sammen, inden de næsten var startet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler for staten, kalder det tirsdag "drønærgerligt", hvis Danmark om få uger bliver kastet ud i en storkonflikt. Hun afviser samtidig, at hun vil tage den betalte spisepause fra 180.000 statsansatte.

- Jeg synes, der bliver spredt rigtig mange misforståelser og falske myter omkring den betalte spisepause, hvor vi bliver anklaget for nærmest at ville tage den hen over natten. Lad mig sætte en tyk streg under, at vi ikke vil tage nogen medarbejderes spisepauser. Det er der ingen statslige institutioner, der har planer om at fjerne den betalte spisepause. Færdigt punktum, siger Sophie Løhde til TV 2 News.

Løhde: Overvejer at svare igen

De seneste dage har de forskellige fagforbund, der varetager interessen for 800.000 ansatte i kommuner, regioner og staten, sæt navne på de arbejdspladser, der vil blive ramt af en eventuel strejke fra den 4. april.

Hvis strejken bliver til virkelighed, kan arbejdsgiverne modsvare det med en lockout, og her har Kommunernes Landsforening (KL), der forhandler for arbejdsgiverne på det kommunale område, meldt ud, at de i morgen på et bestyrelsesmøde vil diskutere, om de vil modsvare strejkevarslerne med et storstilet lockoutvarsel.

Mens truslerne om strejke og lockout fyger rundt i luften, forsøger parterne stadig at nå til enighed om overenskomstaftaler i Forligsinstitutionen. Ligesom kommunerne overvejer staten også, hvordan de vil modsvare truslerne om strejke. Sophie Løhde understreger dog, at de ikke har truffet en beslutning endnu.

- Det er en alvorlig situation det her, og derfor vil vi også gøre os nogle overvejelser om, hvordan vi vil svare tilbage på strejkevarslerne, som vi har modtaget, og som meget målrettet går efter de områder, som vil ramme og lamme vitale dele af den statslige sektor, hvor vi er allermest sårbare. Det kan vi ikke sætte overhørig, men vi har ikke truffet nogen beslutning (om et muligt lockoutvarsel, red.) på nuværende tidspunkt, siger Sophie Løhde.

"Strejke vil ramme dyrevelfærden"

Ministeren ærgrer sig over, at parterne aldrig nåede at komme i dybden med lønforhandlingerne, inden et sammenbrud var en realitet. Hun mener, at de faglige organisationer med nålestikspræcision har ramt de områder, der gør mest ondt.

- En strejke vil ramme vores fødevarekontrol, som vil lukke slagterier i Danmark, og det vil gå ud over dyrevelfærden, som vil ramme vores eksport meget hårdt. Det er Banedanmark, som vil lamme store dele af vores togtrafik, som vil betyde, at danskerne ikke vil kunne komme på arbejde, det er statens it, som vil indebære en væsentlig sikkerhedsrisiko i forhold til hacker- og cyberangreb, og det er gymnasier, hvor unge mennesker ikke vil kunne få den undervisning, som de burde tæt op imod en eksamen, lyder det fra ministeren, der samtidig siger, at hun "tvivler på, at danskerne vil have forståelse for en storkonflikt". 

Mandag mødtes parterne på det statslige område i Forligsinstitutionen, og tirsdag er turen kommet til KL’s topforhandler Michael Ziegler og de kommunalansattes topforhandler Anders Bondo Christensen. De regionale forhandlinger er indtil videre sat på pause.