Kendt komiker hylder offentligt ansatte: Til grin I ikke får mere i løn
- Alle offentligt ansatte burde sige op og så lade lortet brænde - så kunne vi også få fyret nogle politikere i processen, siger komikeren Torben Chris. Foto: Andreas Beck/Ritzau Scanpix/arkiv
Der bør være råd til, at de offentligt ansatte får de lønstigninger, de kræver, mener stand-up komikeren Torben Chris.

Torben Chris lever af at være sjov. Tit foregår det med en politisk slagside, når den hurtigttalende komiker går på scenen eller skriver på sin Facebook-profil.

Især de nuværende overenskomstforhandlinger har fået Torben Chris til tasterne. For det burde være muligt at vise lidt mere forståelse for de offentligt ansattes lønkamp, mener han.

- Alle offentligt ansatte burde sige op og så lade lortet brænde - så kunne vi også få fyret nogle politikere i processen, siger Torben Chris, der ikke kan forstå, at der ikke kan være råd til mere betydelige lønstigninger:

- Vi snakker hele tiden om, at det går godt i Danmark, og der er sjovt nok penge nok til alle politikerne. Folk på gulvet er der bare ikke rigtig råd til. Det er vildt, at Skat kan smide adskillige milliarder væk, uden at der er en politiker, der bliver holdt ansvarlig, og uden der bliver nedsat en eller anden kommision. Men hele Danmark kan gå i storkonflikt for et væsentligt lavere beløb, siger Torben Chris til Avisen.dk.

 

Støtte på stormødet

Torsdag er 10.000 tillidsrepræsentanter samlet til stormøde i Fredericia, hvor repræsentanter fra mere end 100 fagforeninger fra alle egne af landet er mødt op. Fra scenen gjorde Torben Chris det klart, at han ubetinget støttede de mange fremmødte offentligt ansatte og deres kolleger. 'I har det hårdere end feltsoldater i Afghanistan', lød det med et glimt i øjet.

Da Avisen.dk fangede Torben Chris efter sin optræden, var han tydeligt imponeret over de mange fremmødte, som han fik til at grine af alt lige fra SU-klip, højere pensionsalder og en løgholder fra Netto.

- Det er sindssygt at samle 10.000. Det er dobbelt så mange som i Give, hvor jeg kommer fra. Det er helt surrealistisk. Jeg håber fandme, det rykker noget denne her gang, siger han til Avisen.dk:

- Det bedste var jo, hvis det her stormøde ikke var nødvendigt. Men der skal rykkes pissehårdt lige nu. Det hjælper at stå sammen, men det er bare svært at strejke indenfor det offentlige, fordi kommunerne sparer penge på det. Strejkerne skal vare så længe, at det rammer politikerne, der er skyld i det. I virkeligheden skulle man få trykt t-shirts med borgmesterens ansigt og så gå rundt og sige: "Dit barn bliver ikke passet på grund af ham her", siger Torben Chris.

At han er så politisk, når han optræder både på scenen og de sociale medier, rører ikke Torben Chris synderligt - selvom nogle ikke altid er enige med ham.

- Der er tit nogen, der siger: "Jeg synes du er sjov, men kan du ikke holde kæft med alt det politiske?" Det kan jeg jo ikke. Jeg er ikke bygget til at holde kæft. Det er derfor, jeg er komiker. Comedy er at gøre grin med ting, der er til grin. Og jeg synes, det er til grin, at de offentligt ansatte ikke får noget mere i løn. Så jeg stiller mig på den side af banen, og så må nogen mene, at jeg er ræverød, siger Torben Chris.

Tag borgmestrenes løn

Han har selv to børn og en kone, der arbejder som pædagog. Det har han også selv gjort. Og i 2000 var han faktisk med til at strejke, da han arbejdede som pædagogmedhjælper i Københavns Kommune. En eventuel storkonflikt vil derfor også få indflydelse på dagligdagen derhjemme, men kommer det så vidt, tager Torben Chris det i stiv arm.

- Det ville være noget være lort. Livet ville være kortsluttet noget tid, men vi kan trække lidt på nogle bedsteforældre, og der kan laves ordninger om børnepasning med de andre forældre. Jeg er ikke så bekymret for det praktiske - jeg er trods alt gammel pædagog og FDF'er. Så må jeg tænde et bål i baghaven og passe børn, indtil der bliver fundet en løsning, siger han.

Og løsningen på en eventuel konflikt er enkel, hvis man spørger Torben Chris.

- Min bedste løsning er, at borgmesteren ikke får løn, hvis der er strejke i kommunen. Så tror jeg, de ville sørge for forhold, der var så gode, at der ikke var behov for at strejke.