Mystik om Løkkes projekt: Aktindsigter afvises
Offentligheden kan ikke få svar på detaljerne i regeringens og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udflytningsprojekt af statslige arbejdspladser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Berlingske har ikke haft held med at få indblik i, hvorfor udflytningerne af statslige arbejdspladser ser ud, som de gør.

Dansk Sprognævn skal til Bogense, De Økonomiske Råd skal til Horsens og Det Centrale Handicapråd skal til Brovst. Men hvorfor udflytningerne ser ud, som de gør, må offentligheden ikke få at vide.

Det kan Berlingske berette, efter at de har fået afslag på en række aktindsigter, hvor de har forsøgt at få indblik i udflytningerne. Ifølge Finansministeriet har offentligheden ikke krav på oplysnignerne, skriver Berlingske.

Forskningschef emeritus ved Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, er dybt bekymret over lukketheden.

- Det er dybt bekymrende, at offentligheden og de ansatte, der rammes, ikke kan få konkrete begrundelser for placeringerne af de udflyttede institutioner,« siger han til Berlingske.

Heller ikke institutionernes selv har ifølge deres formænd fået nogen forklaring, skriver Berlingske. Men ifølge Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, der har stået for udflytningerne, er byerne nøje udvalgt:

- Regeringen har vægtet flere hensyn i udvælgelsen af, hvilke statslige arbejdspladser der skal flytte, og hvor de skal flytte hen. Eksempelvis hensynet til velegnede kontorbygninger og -lokaler samt faglige miljøer og klynger, skriver hun via sin presserådgiver til Berlingske.

Der har været spekuleret i, at udflytningerne er sket som et led i en politisk studehandel med jyske valgkredse. Her har især debattør, radiovært og venstrevælger, Jarl Cordua, sat dagsordenen:

- Partiformandens ikke voldsomt store popularitet har medført, at man har lagt sig fladt ned for "sognerådspolitikken", hvor de nationale hensyn som forholdsvis veldrevne og effektive institutioner, der er sat i verden for at implementere politiske beslutninger, flyttes ud i den politiske periferi for at imødekomme ønsket om en mere rimelig fordeling af statslige arbejdspladser, har han tidligere skrevet i en kommentar på Altinget.

Den mistanke har Berlingske ikke kunne bekræfte på grund af de mørklagte aktindsigter. Dog kan de meddele, at hver ottende udflyttede arbejdsplads er røget til den ministers valgkreds, hvis ressortområde institutionen lå under.