Når børnehaven holder lukkedag, eller lille Emma plages af forkølelse, er forældrene på herrens mark.
For hvad skal man stille op med børnene? Løsningen bliver ofte at tage poderne med på arbejde.
Mere end hver tredje forældre med hjemmeboende børn under 12 år har indenfor det seneste år haft børn med på arbejde, viser en ny undersøgelse gennemført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.
Helt præcist angiver 35 procent af lønmodtagere med børn under 12 år, at de har haft børn med på deres job. Undersøgelsen viser samtidig, at fædre i næsten lige så stort omfang som mødrene tager børn med på job.
Hvor 38 procent af kvinderne erklærer, at de har haft deres barn med på arbejde, gælder det 33 procent af mændene.
Men årsagerne til, at mænd og kvinder tager deres barn med på job er vidt forskellig. Mens fire ud af ti kvinder tager læsset med halvsyge børn og tager dem på jobbet, gælder det kun to ud af ti mænd.
Fædrene angiver som den væsentligste årsag til, at de tager deres barn med på arbejdet, at de ønsker at give sønnen eller datteren indsigt i deres arbejdsliv. Først derefter angiver mændene lukkedage i daginstitution eller skole samt barns sygdom som årsager til at tage barnet med på jobbet.
Arbejdsmarkeds- og ligestillingsforsker på Roskilde Universitet, RUC, Karen Sjørup, mener, at undersøgelsen afslører, at der stadig er store kønsmæssige skævheder på arbejdsmarkedet og i arbejdsfordelingen på hjemmefronten.
- Når næsten lige så mange mænd som kvinder tager deres barn med på arbejdet, vidner det om, at mænd tager et væsentligt større ansvar på hjemmefronten. Men det er tankevækkende, at kvinder tager syge børn med på jobbet, mens mænd har børn med på jobbet, fordi de skal lære fars arbejdsliv at kende. Når barnet er sygt, er det en nødsituation, som mor må klare, mens far tager det raske og nysgerrige barn med på arbejdet, så barnet får indsigt i, hvad far beskæftiger sig med, siger hun til ugebrevet A4.