Historier om studerende, der må overnatte i telt på campingpladser, florerer hvert år, når studiestarten på landets videregående uddannelser nærmer sig.
I år er det ekstra slemt. I både Århus og København er det umuligt at få en studiebolig, og ventelisterne er uoverskuelige. Alene i Århus står 6.500 unge lige nu på venteliste. Det er 1.000 flere end sidste år.
I København har man også problemer med at finde boliger til de mange studerende, og ventetider på måneder, eller år for de mest populære boliger, er ikke et særsyn. I Odense skal man også igennem en venteliste, men til gengæld er der en midlertidig boliggaranti for studerende, der flytter til kommunen.
Regeringens ansvar
Formanden for landsorganisationen for danske studerende, Mads Svaneklink, mener, at regeringen bør finde de nødvendige boliger.
»Der er mangel på boliger, fordi regeringen har en målsætning om, at 50 procent af de unge skal have en videregående uddannelse. Med den målsætning er det også deres ansvar at skaffe boliger til SU-venlige priser,« siger han. Det rekordstore antal nye studerende skaber en større efterspørgsel. Og den vil blive endnu større, hvis regeringens målsætning nås. Boligordfører for Venstre Michael Astrup Jensen mener, at hovedansvaret ligger hos de enkelte kommuner.
»Men jeg har da lagt mærke til, at der er en øget efterspørgsel, og jeg vil tage det op med socialministeren for at se, om vi kan gøre mere for at hjælpe kommunerne,« siger han.