Administration 

Stress på hospitalet: Syge børn vågnede i smerter uden hjælp

"Det sker cirka fire gange ugentligt, at et barn får et smertegennembrud på grund af manglende eller for sen smertedækning." Sådan siger sygeplejerskerne på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet. Billedet er et arkivfoto fra hospitalet. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Arkiv/Scanpix)

Et barn er endt i respirator. Andre børn har fået unødvendige smerter. Stort arbejdspres på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital. Vi har sat ind, lyder det fra ledelsen.

Sygeplejersker, der beskriver sig selv som grådlabile og mangler overskud til deres egne børn. Nogle har mave- og hovedpine, mens andre lider af søvnløshed.

Listen er lang, når det kommer til stress-symptomer blandt de over 20 sygeplejersker, der arbejder på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital, som i snit har modtaget 49 børn i døgnet i starten af 2014.

70,3 procent af afdelingens medarbejdere oplyser således i en intern undersøgelse fra 2014, at de har følt sig stressede inden for det seneste halve år.

Det fremgår af et påbud om alt for stort arbejdspres, som afdelingen har fået af Arbejdstilsynet.

Går ud over børnene

Den store arbejdsbyrde og tidspresset går ifølge personalet ud over børnene.

"Der er en generel oplevelse af, at arbejdet i 80-90 procent af tilfældene ikke er forsvarligt udført," skriver Arbejdstilsynet i påbuddet.

Arbejdspresset og tilpasningen til nye rutiner efter 1813-telefonen blev indført har medvirket til en stor udskiftning i personalet. Halvdelen af sygeplejerskerne på børnemodtagelsen er blevet ansat inden for det sidste års tid, og det lægger et ekstra hårdt pres på de erfarne sygeplejersker, fortæller Gitte Bilgrav, der er koordinerende sygeplejerske på børnemodtagelsen.

- Jeg er ikke ligefrem stolt af vores service eller af den måde, vi oplærer nyt plejepersonale på. Det er ikke som vi gjorde for tre år siden. Der havde vi en meget mere grundig oplæring, mener Gitte Bilgrav.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd i Region Hovedstaden har ledelsen på regionens sygehuse ikke forstand på det psykiske arbejdsmiljø.

- De er styret af produktionskrav uden at se på kvaliteten i behandlingen. De er ikke godt nok uddannede i at tage sig af det krydspres, som vores medlemmer konstant befinder sig i. Der skal nye indsatser til, siger Vibeke Westh, der er formand for cirka 22.000 sjællandske og bornholmske sygeplejersker.

Barn kom i respirator

Konsekvensen af, at sygeplejerskerne stresser, kan for eksempel være, at børnene bliver tilset for sent, efter de kommer til Børnemodtagelsen. Og det kan få fatale følger:

"Medarbejderne fortæller om en episode, hvor et barn ventede i en time på at blive triageret (vurderet, red.) og blev tiltagende dårlig. Det blev opdaget sent, at barnet havde behov for at komme i respirator," skriver Arbejdstilsynet.

Samtidig fortæller sygeplejerskerne ifølge rapporten, at det cirka fire gange ugentligt sker, at et barn får "smertegennembrud", fordi sygeplejerskerne har for travlt til at give medicin eller først gør det for sent.

Arbejdstilsynet gav Børnemodtagelsen den løftede pegefinger i sommeren 2014.

1813-telefon belaster personalet

Den storkøbenhavnske børnemodtagelse er langt fra den eneste afdeling, der har problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Hele 101 påbud har Arbejdstilsynet delt ud til landets sygehuse, fordi arbejdsmiljøet er for usundt og usikkert. På Børnemodtagelsen i Hvidovre har arbejdstempoet over de seneste tre-fire år været stigende, har Arbejdstilsynet noteret sig i tilsynsrapporten.

"Herudover har en etablering af akuttelefonen 1813 resulteret i, at arbejdspresset er yderligere forøget, idet merindtaget er steget med 30 procent siden 1. januar 2014."

Det er også det indtryk, Rune Holt, læge og tillidsmand på Børneafdelingen i Hvidovre september sidste år, har fået af afdelingen fra sine kolleger.

- Det, der væltede afdelingen, var den nye 1813-ordning i kombination med, at vi var i en vinterperiode, hvor vi generelt ser mange flere børn. Den ordning bøvler vi stadig med, for det lægger et pres på specielt de yngre læger i aften- og nattevagter, hvor vi får ikke-læge visiterede patienter, siger Rune Holt, der dog understreger, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet markant bedre.

Ikke tilstrækkelig effekt

Arbejdstilsynet mener ikke, at de initiativer, regionen har taget for at forebygge stress, har haft "tilstrækkelig effekt".

Påbuddet skulle være efterkommet 15. april, og den lokale ledelse har fået flere penge til at drive afdelingen, fordi der er så mange syge børn.

Ifølge lokalformanden fra Dansk Sygeplejeråd er der dog lang vej i mål - både på Hvidovre og andre sygehuse i Region Hovedstaden.

- Vi har medlemmer, der går ned med stress. Det er dybt problematisk, fordi de har svært ved at se sig selv i andre job. Medlemmerne er faktisk slidt op. Det skal tages meget alvorligt. Politikerne i regionen og på Christiansborg må handle nu, siger Vibeke Westh.

Fire gange smertegennembrud

Sygeplejerskerne på Børnemodtagelsen peger også på, at de løber så stærkt, at de ikke har tid til at lindre børnenes smerter i tide.

"Det sker cirka fire gange ugentligt, at et barn får et smertegennembrud på grund af manglende eller for sen smertedækning. Det sker, at børnene får stærkere smertestillende medicin, end de ellers ville have fået, hvis børnene var smertedækket i tide," skriver Arbejdstilsynet til Region Hovedstaden, der er arbejdsgiver for sygeplejerskerne og lægerne på Børnemodtagelsen.

På Hvidovre Hospital erkender ledelsen, at særligt sygeplejerskerne på Børnemodtagelsen har skullet løfte en for stor arbejdsbyrde.

Ifølge ledelsen har der været 25 procent flere børn i 2014, hvis man sammenligner med 2013. Det skyldes blandt andet 1813. En akuttelefon, der visiterer syge børn og voksne til de forskellige sygehuse i hovedstaden.

- Det er ikke rart at vide, at travlheden er gået ud over børnene. Heldigvis er ventetiderne nu så langt nede, at 90 procent af vores patienter bliver tilset, før der er gået tre timer, siger Stine Fjelstervang, der er oversygeplejerske.

Ledelsen: Vi vil gerne rose personalet

- Vi vidste godt, at den var gal. Vi kunne se allerede i januar 2014, at der kom mange flere børn, end vi og regionen havde forudset. Men vi har ikke lukket øjnene. Vi fik flere penge i februar og begyndte at rekruttere ekstra personale i marts, forklarer overlæge Klaus Børch.

Ledelsen forklarer, at arbejdsmiljøet er blevet bedre, og at de håber, at Arbejdstilsynet vil anerkende udviklingen.

- Vi vil gerne rose personalet, der har udvist en stor holdånd. De har været trætte og stressede på grund af travlheden. Det har været en belastning, men nu ser det psykiske arbejdsmiljø helt anderledes ud, siger oversygeplejerske Stine Fjelstervang.

Selvom ledelsen er lydhør over for problemerne, er det ikke noget, der lige lader sig løse med det samme, siger Gitte Bilgrav, koordinerende sygeplejerske på børnemodtagelsen.

- Ledelsen har været lydhør over for problemerne. Der er lavet en fin handlingsplan ud fra de påbud, vi har fået, men det løser ikke alt. Desværre tager det bare tid.

Flere læger

Det er regionernes ansvar at sikre det psykiske arbejdsmiljø, og ifølge Sofie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, er der siden Arbejdstilsynets besøg blevet ansat flere læger på afdelingen. Det skal sikre, at der er ordentlig styr på, hvornår et barn er ordentligt smertedækket.

- Så i og med at Arbejdstilsynet har sat fokus på det, har det også givet os mulighed for at sætte ind med nogle ting, der gerne skulle gøre patientsikkerheden højere, end det er beskrevet her. For det er jo ikke i orden, siger Sofie Hæstorp Andersen.

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
BREAKING

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn

billede af bandidos-medlemmer
Krimi

Direktører med rockerrelationer efterlod kæmpe milliongæld til staten

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af Lecoq
Nyheder

Restaurant finter

regel

om bordbestilling

billede af Gulddreng
Film og TV

Popidol klar til

Toppen af poppen

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus