Administration 

Stormvarsel: Hårdt efterår i vente på arbejdsmarkedet

Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen pønser på nedskæringer, jobreform og indslusningsløn, og imens kriges LO-forbundene om, hvem der skal afløse Harald Børsting som LO-formand. Der er lagt op til efterårsstorm på arbejdsmarkedet. (Foto: Foto: Erik Refner, Scanpix. )

Mens der skal forhandles en dagpengeløsning og jobreform, udspiller der sig et stort drama om LO-formandspost og fusion i fagbevægelsen.

ANALYSE:

"Efterårsmånederne vil byde på langt flere storme end normalt. Og der er en overhængende risiko for at flere storme undervejs udvikler sig til orkanstyrke. Derfor anbefaler vi allerede nu alle lønmodtagere, ledige, kontanthjælpsmodtagere og andre på det danske arbejdsmarked at holde på hat og briller og sikre sig bedst muligt, indtil stormene er drevet over."

Hvis DMI skulle lave en prognose for, hvordan det danske arbejdsmarked ville udvikle sig hen over efteråret, ville den meteorologiske tjeneste uden tvivl udsende et sådant stormvarsel.

Et hav af arbejdsmarkedssager er på den politiske dagsorden i september, oktober og november. Og sager om dagpenge, indslusningsløn og et moderne kontanthjælpsloft vil med garanti udløse bulder og brag både på Christiansborg, hos arbejdsmarkedets parter og i medierne.

Venstre-regeringen har bebudet en jobreform, hvor et nyt såkaldt moderne kontanthjælpsloft skal skære i overførselsindkomsten. Lagt sammen med skattelettelser i bunden skal det ifølge Lars Løkke Rasmussen bedre kunne betale sig at arbejde. Hvor store nedskæringer, der kommer i kontanthjælpen, får vi et praj om i forbindelse med enten finanslovfremlæggelsen i september eller Folketingets åbning i oktober.

Kontanthjælpskrig

Uanset om Løkke vil skære kontanthjælpen med en hund eller en tusse om måneden, vil det give et ramaskrig hos venstrefløjen og hos blandt andet Dansk Socialrådgiverforening, der vil advare om fattiggørelse og marginalisering. På den anden side vil Liberal Alliance råbe, at det er den rigtige medicin for at få dovne Robert op af sofaen.

Uvejret omkring kontanthjælpen har næppe nået at lægge sig inden Dagpengekommissionen præsenterer sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem mandag 19. oktober.

Uanset om kommissionen lægger op til en tre-årig dagpengeperiode på en lavere dagpengesats, bedre genoptjeningsregler eller noget helt tredje, vil anbefalingerne være startskuddet til åben krig mellem de politiske partier, fagbevægelse og arbejdsgivere.

Læg dertil finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) forslag om en ny lav indslusningsløn, der skal få flere ind på arbejdsmarkedet. Social dumping, hvor østeuropæiske håndværkere knokler til en løn langt under danske overenskomster, og alvorligt syge kontanthjælpsmodtagere, der tvinges i arbejdsprøvninger.

Og man kunne blive ved. Mangel på praktikpladser. Sparekrav på erhvervsuddannelserne. Flaskehalse på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Sagerne vil skabe blæst omkring arbejdsmarkedspolitikken de næste måneder.

Spørgsmålene om hvordan jobreform og fremtidens dagpengesystem kommer til at se ud, er ikke bare ligegyldig politisk proces, men noget der direkte vil påvirke mange hundredetusinde menneskers hverdag og økonomi.

Nye styrmænd i både DA og LO

Midt i de store sager er der også vagtskifte i både Dansk Arbejdsgiverforening og LO. De nye styrmænd skal ride stormen af og redde så mange politiske sejre hjem som muligt for deres medlemmer i efteråret. Og så skal både ny LO-formand og DA-direktør gøre klar til næste års trepartsforhandlinger.

Jagten på en ny administrerende direktør i DA efter Jørn Neergaard Larsen, der i dag er beskæftigelsesminister, er allerede i fuld gang.  Hos arbejdsgiverne er det bestyrelsen, der udpeger den nye DA-boss, og dermed er der ikke meget dramatik om det tronskifte.

I LO er der til gengæld både dramatik og spænding om, hvem der skal være ny LO-formand. Det er nemlig ikke bare et formandsvalg men også et historisk valg om, hvorvidt LO skal fusionere med FTF eller ej.

Kogt helt ind til benet handler valget om, hvilken strategi man skal anlægge for at sikre den danske models overlevelse på et stadig mere råt globalt arbejdsmarked, og hvem man tror er stærkest til at føre den strategi ud i livet og lægge arm med en regering, der ikke tøver med ideologiske angreb.

Hvem skal styre LO i en brydningstid

Tre kandidater dyster om stå i spidsen for LO-fagbevægelsen midt i denne svære brydningstid. LO’s næstformand Lizette Risgaard, HK-formand Kim Simonsen og soldaternes HKKF-formand Flemming Vinther kæmper om posten, og lige nu tyder intet på, at en af kandidaterne trækker sig.

Dermed skal cirka 400 delegerede på LO-kongressen i Aalborg i slutningen af oktober ud i mere end en afstemning, før Haralds Børstings afløser er fundet.

For øjeblikket udvikler rivegildet om formandsskifte og fusionsplaner sig dag for dag. Lizette Risgaard, der anses for storfavorit og har opbakning fra adskillige LO-forbund, stiller nemlig op arm i arm med 3F-gruppeformand Arne Grevsen som LO’s næstformandskandidat.

Med støtte fra Danmarks største fagforbund 3F kunne man tro, at en sejr er hjemme for Lizette Risgaard. Men 3F er arge modstandere af fusionsplanerne med FTF.

Per Christensen mener, at der er en risiko for, at en fælles hovedorganisation kommer til at dække så brede interesseområder, at organisationen reelt bliver tandløs. Og fire andre forbund, blandt andet elektrikerne og blikkenslagerne, bakker ham op.

Flertallet af LO-forbundene, blandt andet HK, FOA og Dansk Metal, er dog stadig varme tilhængere af en fusion med FTF. Og i de fusionsglade forbundskontorer i blandt andet FOA og HK vokser bekymringen for, at Lizette Risgaard vil være i lommen på 3F og dermed forsinke eller blokere for en sammenlægning.

Hos flere forbund er man overbevist om, at en fusion vil give mere slagkraft, når der skal lægges arm med både arbejdsgivere og en blå regering. Og der er en udtalt bekymring for, at fusionen skrottes for altid, hvis det efter fire års arbejde falder til jorden.

Afgørende møde i september

På et hovedbestyrelsesmøde i LO 18. september skal fagbosserne bestemme, hvad de vil indstille til vedtagelse på LO-kongressen. Den indstilling vil give et fingerpeg om, hvad vej vinden blæser både omkring fusion og formandsvalg.

Lige nu fører de tre rivaler valgkamp på de sociale medier, ligesom de tropper op til møder i diverse forbundshuse og lokalafdelinger for at føre valgkamp.

Det er dybest set deres talent for at kommunikere samt holdningen til fusion, der afgør, om de bliver valgt. Dertil er der skjulte dagsordener omkring antallet af, og hvem der skal køres i stilling til, attraktive sekretær- og næstformandsposter.

Alt i alt et speget magtspil, der truer med at rive LO over, hvis ikke Harald Børsting frem til hovedbestyrelsesmødet midt i september får tryllet et forslag frem, der kan samle alt fra skeptiske malere til fusionsivrige HK-kommunal.

Bente Sorgenfrey har orden i eget hus

Kun få uger efter LO-kongressen holder FTF kongres, hvor man også skal diskutere ægteskabsplanerne med LO.

Men FTF-formand Bente Sorgenfrey behøver ikke bide negle, for de fleste FTF-forbund er klar til til at flytte sammen med LO. Sygeplejerskerne var i begyndelsen lidt fodslæbende, men er nu blevet mere positivt stemt over for den nye hovedorganisation.

Efter LO- og FTF-kongresserne venter trepartsforhandlinger og slagsmål med regeringen om dagpenge og jobreform. Og sideløbende med det skal en ny DA-boss sammen med LO-formanden i gang med at kridte banen op til overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked i foråret 2017.

Uanset om man er elektriker eller sygeplejerske, kontanthjælpsmodtager eller arbejdsløs er der al mulig grund til at holde øje med de arbejdsmarkedspolitiske slagsmål samt formandsvalg. For beslutningerne kommer til at påvirke deres arbejdsliv.

Hæsblæsende efterår på arbejdsmarkedet

September:

Dansk Arbejdsgiverforening skal have ny formand i stedet for nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Oktober:

Folketinget åbner 6. oktober. Statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale vil sammen med lovkatalog give startskuddet til debat om kontanthjælpsloft, nedskæringer på uddannelsesområdet, social dumping osv.

Dagpengekommissionen præsenterer sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem 19. oktober.

LO-kongres 25. - 27. oktober. LO skal vælge ny formand og beslutte om man vil fusionere med FTF til en helt ny hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer.

November:

FTF-kongres 18. - 19. november. FTF skal beslutte om man vil fusionere med LO.

December:

Hvis Lars Løkke Rasmussens køreplan holder, vil der blive vedtaget et nyt dagpengesystem. Derefter skal der inviteres til trepartsdrøftelser, der kan begynde i begyndelsen af 2016.

 

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas 

den amerikanske kongres med flaget på halv
Nyheder

FBI advarer om

væbnet oprør 

Katrine Muff sidder og Johannes Langkilde står ved piano akkesæt
Underholdning

De afløser Faber

og Steffensen

tennisspiller server
Helt vildt

Får positivt corona-svar

midt i tenniskamp 

Nyheder

Demokrater vil have

Trump for rigsret

folk fra redningstjeneste arbejder ved flyvrag
Krimi

Flyulykke kostede tre liv:

Derfor gik det galt

melania trump står mellem to amerikanske flag
Nyheder

Melania Trump:

Jeg er skuffet

og nedslået