Administration 

Kommentar: Kære Mette F. og Løkke - vi savner jeres politiske hjerteblod på tryk

Hvorfor ligger der ikke en debatbog under juletræet forfattet af Mette Frederiksen? Et værk, hvor hun kommer med sit bud, sin retning og sine visioner for Danmark. Og tør skrive om flygtninge, klima, arbejdskraftens frie bevægelighed og andre ømme tæer. Tør hun ikke?  (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)

Det er for sølle, at toppolitikere ikke skriver debatbøger. Er de bange for vælgerne, eller har de ikke noget på hjerte?

I weekenden løber Danmarks største bogmesse af stablen i København. I den anledning - og fordi det lukrative julesalg står for døren - er vi ved at blive væltet omkuld af en syndflod af biografier, erindringsbøger og politiske bøger. Skønt at kunne kaste sig over Henrik Qvortrups bog ’Tre år, ni måneder, tre dage’, der afdækker dramaet bag kulisserne i Helle Thorning-Schmidts regering. Eller Peter Nedergaards bog om Kristian Thulesen Dahl. Eller Ritt Bjerregaards erindringsbog.

Men jeg savner noget: Hvorfor ligger der ikke en bog forfattet af Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen om hendes vision for fremtidens Danmark?

I et par år har rød bloks statsministerkandidat stået på spring til at overtage tronen efter Helle Thorning-Schmidt, og det ville da have været forfriskende med en gennemtænkt debatbog med Mettes manifest, som sygeplejersken i Hvidovre og industriarbejderen i Billund kan forholde sig til.

Pageturner fra Pape?

Hvorfor er der ikke en bog klar fra Enhedslistens Pernille Skipper, SF’s Pia Olsen Dyhr eller Radikale Morten Østergaard?

Eller fra Søren Pape, der i den grad har brug for at mande sig op og træde i karakter. Hvorfor forsøger Pape sig ikke med en konservativ ’pageturner’, der kan overbevise gamle vælgere om at blive og måske begejstre nye vælgere, der er nødvendige for partiets genfødsel?

Et sølle vælgersvigt

Er det for svært at skrive en bog? Er der ikke penge nok i det? Er toppolitikerne mon bange for at miste vælgere, fordi de kan klynges op på nogle ideologiske tanker og værdier i lang tid efter en bogudgivelse? Eller har de bare ikke nok på hjerte? Hvis de svarer ja til bare en af ovennævnte forklaringer, vil jeg kalde det sølle. Og et vælgersvigt.

Tilsyneladende er det ikke mangel på tid, der holder politikerne fra skriverierne. De er nemlig hurtige på tasterne, når det handler om meldinger på Facebook og twitter. Men oneliners på Facebook lagrer sig ikke og er løsrevet fra en sammenhængende vision. Politikerne kan i et kort øjeblik bryste sig af 300 delinger og mange likes på sociale medier, men noget monument over hele deres politiske vision bliver det aldrig.

Har de ikke noget på hjerte?

Bogværket, som bliver revet væk af læsere/potentielle vælgere, fordi en toppolitiker formulerer sit helt eget bud på virkeligheden, findes ikke mere i Danmark.

I den bedste af alle bogverdener ville der hvert år blive udgivet som minimum et par politiske debatbøger, der giver retning, bud, håb, et eller andet, som vælgerne kan forholde sig til. Ikke skrevet af journalister, spindoktorer eller ghostwritere, men af toppolitikere selv. Fordi de har noget på hjerte. Og brænder så meget for det, at de tør se det på tryk. Fordi de har en sammenhængende vision, et værdisæt, som de vil dele med danskerne og tør sige: ’take it or leave it’.

Den slags bøger er i den grad en mangelvare herhjemme. I demokratiet Danmark må der da for pokker være politikere, der har rygrad og refleksion, vision og hjerteblod nok til at turde folde deres samfundsidealer ud og også tage fat om nældens rod og komme med bud på problemer som flygtningepres, klimaforandringer, ulighed, social dumping, demografiske udfordringer og meget mere.

Døgnfluer nej tak

Jeg taler ikke om interview-bøger, der ofte og helt berettiget bliver døgnfluer. Jeg taler ikke om portrætbøger og biografier, der ofte handler mere om forliste ægteskaber, utroskab og en ulykkelig barndom frem for påtrængende politiske udfordringer. På kort sigt er det underholdende læsning og et quickfix for en politisk nørd, men på lang sigt er de mere eller mindre ligegyldige bøger.

Fogh turde godt

Det er lige før, at man savner debatbøger som ’Fra Socialstat til minimalstat’ forfattet i 1993 af daværende politisk ordfører og næstformand i Venstre Anders Fogh Rasmussen.

Liberalisten Fogh turde fremlægge sine egne ideologiske tanker i et oprør mod det, som han betragtede som en snørende socialstat. Han turde fremlægge en strategi for at slippe markedet løs. Han vidste, at det ville være en provokation og skaffe ham både tilhængere og modstandere.

Minimalstatsbogen forfulgte Fogh i hans senere politiske liv, og efter godt et årti tog han afstand til den. Men ikke desto mindre stod den som et monument over Fogh og liberalismen i et tiår.

Oprør fra Midten - en bestseller

Andre storværker, der har vækket læserne gennem tiden er ’Oprør fra Midten’, der stammer helt tilbage fra 1978. Her gik et usædvanligt trekløver bestående af forskeren Niels I. Meyer, politikeren Kristen Helveg Petersen og forfatteren Villy Sørensen sammen om at skrive en samfundsvision. Det blev en bestseller båret af et oprør. Og en bog, der engagerede unge og gamle i en debat om hvor vores samfund bevæger sig hen.

Brundtland-rapporten ’Vor Fælles Fremtid’ fra 1987 skrevet af norske Gro Harlem Brundtland vækkede også læserne og blev solgt i tusindvis også i Danmark.

Nu er det eks-politikere som Ritt Bjerregaard, der skriver deres politiske erindringer. De kigger tilbage og skuer ikke fremad. De har ingen forpligtelser til at sætte en politisk dagsorden, for de er ikke på valg længere.

Håndværk og udkantsmyte

I de senere år kan jeg kun komme i tanke om få danske bøger, der har fokus på vigtige politiske udfordringer. Nemlig den socialdemokratiske murersvend Mattias Tesfayes ’Kloge hænder’, der zoomer ind på det fatale uddannelsesnobberi, der betyder, at vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Og så det socialdemokratiske folketingsmedlem Kaare Dybvads ’Udkantsmyten’, hvor han lovpriser provinsen og argumenterer for, at centralisering i storbyerne er en vildfarelse.

Bertel Haarder, Naser Khader og Birthe Rønn Hornbech har også interessante bogudgivelser bag sig. Men der er langt mellem snapsene.

I virkeligheden er det forbløffende, at der ikke rejser sig et folkekrav om at få toppolitikerne til at give svar på folks bekymringer for nutidens og fremtidens altoverskyggende problemer. Og det er forbløffende, at forlagene ikke ser et potentiale i sådanne politiske værker.

Norsk S-leder skrev om højrepopulisme

Det kan man for eksempel i Norge. Her var det en sensation, da Socialdemokraternes leder Jonas Gahr Støre sidste år udgav bogen ’I bevægelse’. Okay, han havde ikke forfattet alle 400 sider selv. Bogen var nemlig en blanding af interviews og essays. Men i fire essays tager han blandt andet et skarpt opgør med højrepopulismen og skriver også om sit lands udfordringer i en hæsblæsende globalisering. På mange måder er  ’I bevægelse’ en politisk programerklæring, hvor nordmændene kan læse sig til, hvad den socialdemokratiske statsministerkandidat vil med Norge og sit parti i fremtiden.

Den norske Høyre-leder Erna Solberg debuterede i 2011 som forfatter med bogen ’Mennesker, ikke Milliarder’. Her får hun tegnet et billede af et borgerligt parti, der ikke kun tænker i oliemilliarder og strukturer men også bekymrer sig om menneskers trivsel. To år senere var hun valgt som statsminister.

Og så har Audun Lysbakken, leder af Socialistisk Ventreparti SV i Norge, skrevet bogen ’Frihed Sammen – en ny socialisme i en ny tid’.

Kom nu ned under træet, Mette!

Vi kan også kigge over Atlanten til USA, hvor bogmarkedet bugner af titler fra politikere, der er gjort af det stof, der skaber præsidenter. Når toppolitikere i Norge, USA og andre lande tør skrive bøger, hvorfor gør danske politikere så ikke?

Mette Frederiksen, Pernille Skipper, Søren Pape, Morten Østergaard, anyone – jeg håber, at I ligger under mit juletræ næste år.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord

rød bygning set på afstand
Krimi

Gymnasieelev i koma:

Faldt ud af vindue

på studietur

bill clinton i profil
Nyheder

Clinton indlagt

på hospitalet 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Flere boligsælgere 
sætter prisen ned 

mand sidder med mundbind
Nyheder

Rigmand kendt fra

tv-serie får livstid 

Vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

Skolevalg
Nyheder

Socialdemokratiet:

Størst ved skolevalg

Rejser corona
Nyheder

Flyselskaber: Nul mundbind i Skandinavien

drab
Krimi

Bizar sag:

Dræbt med ildrager

Beatles
Film og TV

Ny Beatles-dokumentar: Her er traileren

Norge terror
Nyheder

Barndomsven: En tikkende bombe

Lastbil
Nyheder

Voldsomme billeder: Lastbil væltet

Tanja Larsson
Nyheder

Bolig-rod:

Ordfører trækker sig

Espen Andersen Bråthen
Krimi

Norsk terror: Her er han

Støjberg
Nyheder

Bekymret over Støjbergs pressemeddelelse

Tour de france
Nyheder

Kronprins Frederik:

En stor dag 

En stor bunke af skrabelodder
Helt vildt

Skrabede kæmpe gevinst:

Pengene falder på 

på et tørt sted

En norsk politibetjent under et pressemøde om sagen
Nyheder

Efterretningstjeneste:

Angreb fremstår som terror

Rasmus Bjerg tæt på han står op ad et teater tæppe
Underholdning

Premiere udskydes:

Dansk film minder

om angreb i Norge

Anders Matthesen med begge hænder på sine kinder han ser eftertænksom ud
Underholdning

Matthesen udgiver livsstilsbog:

Træt af falske profeter

Pressebillede af Lisbet Dahl i lyseblå satinbluse og smil.
Kendte

Lisbet Dahl stopper

i Cirkusrevyen

To børn leger på en gynge. Man ser dem med ryggen til.
Krimi

Børnehavebørn finder

tre poser med kokain

på legeplads

Kong Harald i sort smoking og alvorligt udtryk
Kongelige

Norges konge er

rystet over angreb

Et faldefærdigt rødstenshus med slidt tag.
Nyheder

Danmarks BILLIGSTE

hus er solgt

En pige med det omtalte legetøj
Nyheder

Farligt legetøj: Trækkes

tilbage på stribe

Iben Hjejle og Casper Christensen på den røde løber. Hun kigger den ene vej. Han kigger den anden.
Kendte

Iben Hjejle: Her gik

det galt med Casper

En pil stikker ud af en væg ved en elboks eller postkasse.
Nyheder

Drabssigtet dansk statsborger

samarbejder med politiet

En række lastbiler på en rasteplads.
Nyheder

Klimarådet: Lastbiler

skal køre på el 

Nyheder

Dansk statsborger stod bag

dødeligt angreb i Norge

Nyheder

Døde og sårede i angreb med bue og pil i Norge

masser af tal på computerskærm
Nyheder

Hackere brød ind i kommuner:

Snød sig til 180.000 skattekroner

Lars Christian Lilleholt
Nyheder

Toppolitiker mister storetåen

Nyheder

MobilePay ude af drift

Rumraketten "New Shepard"
Nyheder

Star Trek-skuespiller bliver ældste menneske i rummet

Britta Nielsen
Krimi

Britta Nielsens børn får skærpet straffen

Claus Elgaard
Kendte

Elgaard ramt af blodprop i hjertet

saltspreder på snedækket vej
Nyheder

Vinteren er kommet til Danmark

par på den røde løber
Film og TV

Heino Hansen bliver

lokaljournalist:

Lokale nyheder får

for lidt kærlighed

indgang Glostrup Hospital
Krimi

Læge begik svindel for millioner

mand i mørkt tøj sidder på sofa
Krimi

Remee afvist

i Se og Hør-sag

mobiltelefon med mobilepay-logo
Krimi

Tre mand anholdt

for svindel med

Mobilepay 

kvindelig løber smiler
Sport

Stjerne

fundet død

fodboldspillere jubler
Nyheder

Afstemning: Skal

Danmark boykotte VM?