Stormen "Otto" forventes at ramme hele Danmark fredag og lørdag - flere steder med vindstød af orkanstyrke. Nu opfordrer beredskaberne alle borgere til at tage nogle få og enkle forholdsregler, alt efter hvor og hvordan man bor.
- Bor man i hus, så er det en god idé at investere lidt tid i at gøre det klar til storm, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.
- Tjek at alle vinduer og døre, også tagvinduer, i havestuen, haveskuret eller drivhuset, er lukket helt. Fjern løse genstande eller bind dem fast – fx havemøbler, parasoller, markiser, trampoliner, grill, kaninbure, krukker og legetøj. Er det ikke muligt at fjerne dem, så bind dem rigtig godt fast.
- Fjern også større, knækkede grene fra haven – ved storm kan de smadre vinduer i huset. Og tag et kig på taget, og fastgør evt. løse tagplader og tagsten – de er til fare for omgivelserne under storm, og så er det træls, hvis man får vand ind i huset gennem et utæt tag, siger Bjarne Nigaard.
Bor man lavt og i kystnært område, særligt mod nordvestvendte kyster ifølge de seneste vejrvarslinger, så er det også en god idé at gøre sit hus klar til evt. oversvømmelse.
- Det kan man fx gøre ved at afblænde ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger, have sandsække parat, flyt dyrebare ejendele til plastbokse og flyt dem væk fra kælderen, og luk for eventuel opstigende kloakvand, forklarer Bjarne Nigaard.
Har man ikke selv sandsække, er man velkommen til at kontakte sit lokale beredskab, hvor man kan få sandsække udleveret eller kan få at vide, hvor de kan anskaffes.
Selv om man ikke tænker sig umiddelbart i farezonen, så er det alligevel en god idé at gøre sig klar. Opfordringen til alle borgere er derfor:
- Følg med i meldinger fra myndigheder – hold øje med vejrudsigten og tjek løbende myndighedernes udmeldinger i pressen, på hjemmesider, via apps og sociale medier
- Pas på, hvis du skal udenfor – hvis myndighederne fraråder unødig færdsel udendørs, bør du rette dig efter dette
- Lad telefonen op på forhånd, for storm kan medføre strømsvigt – hav gerne en opladet powerbank ved hånden, så du kan klare dig et stykke tid uden adgang til strøm
- Hjælp dine naboer med at stormsikre – giv en hjælpende hånd til de naboer, der ikke er hjemme eller har svært ved at stormsikre selv
- Det kan vise sig ikke at være nødvendigt – men for en sikkerheds skyld, så er det en god idé at have forberedt sig, siger Bjarne Nigaard.
Skulle der blive behov, så har beredskabet naturligvis klargjort mandskab og materiel til at hjælpe – 1.800 brandfolk vil således være på konstant vagt hen over de kommende to døgn, og har mulighed for at indkalde ekstra hjælp fra egne reserver og fra det statslige beredskab.
Find flere råd her.