Ledige kan ikke vælge de kurser, de ønsker at tage for at opkvalificere sig at søge et nyt job.
Det skyldes et nyt prisloft på seks ugers selvvalgt uddannelse, som blev indført fra årsskiftet.
Sådan lyder kritikken fra oppositionen, der onsdag havde kaldt beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i Folketinget.
"Loftet forhindrer opkvalificering af faglærte og ufaglærte. Det siger alle eksperter," sagde medlem af arbejdsmarkedsudvalget Leif Lahn Jensen (S).
SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen stemte i.
"Tusindvis af arbejdsløse kan ikke få de kurser, de gerne vil have," sagde han på samrådet.
Fra den 1. januar 2011 må seks ugers selvvalgt uddannelse maksimalt koste 3.500 kr. pr. uge. Prisloftet betyder, at man ikke længere frit kan tage de allerdyreste kurser på selvvalgt uddannelse.
80 procent af kurserne er dog stadig tilgængelige, påpegede beskæftigelsesminister Inger Støjberg.
"Før kunne man f.eks. tage et it-kursus til 10.000 kroner om ugen. Dermed ville seks ugers kursus koste næsten det samme som en årselev på en handelsskole. Det synes jeg ikke er rimeligt," sagde hun.
Prisloftet blev indført for at begrænse udgifterne, der ifølge Støjberg var "eksploderet". I 2007 brugte det offentlige 200 millioner kroner på lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. I 2010 var beløbet steget til 700 millioner.
Den Radikale Morten Østergaard kalder stigningen helt naturlig.
"Når vi tænker på, at vi har oplevede danmarkshistoriens største jobtab," sagde han på samrådet og remsede en lang række kurser op, som ledige ikke længere kan vælge på grund af prisloftet.
Det drejer sig bl.a. om EU's uddannelse for godstransport, svejsning af plastplader og reparation af mejetærskere. Det mest groteske er ifølge Morten Østergaard, at ledige ikke selv må være med til at medfinansiere kurset, hvis det koster over 3.500 kroner om ugen.
"Dermed forhindrer man ledige i at tage ansvar for deres eget liv," sagde han.
Inger Støjberg var dog ikke sådan at kyse. Hun mener, at det nye prisloft vil få nogle af kursusudbyderne til at sætte priserne ned.
"Det har været et marked, hvor man selv kunne bestemme prisen. Det har fået private udbydere til at skrue op for prisen. Der har været tale om misbrug," sagde hun.
Samtidig påpegede hun, at selvvalgt uddannelse langt fra er den eneste mulighed, hvis ledige ønsker at opkvalificere eller omskole sig.
Jobcentrene kan nemlig bevilge alle former for opkvalificeringsforløb - uden prisloft - hvis den ledige har et job på hånden, og kurset er en forudsætning for, at den ledige kan varetage jobbet.
Det nye prisloft på 3.500 kroner gælder for alle uger. Det er således ikke muligt at tage et kursus til 1.000 kroner i en uge, og et kursus til 5.000 i en anden uge.