Bilister er blevet utrygge, når de kører på de danske veje. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Avisen.dk.
Undersøgelsen kommer efter flere episoder med stenkast fra motorvejsbroer, som har chokeret danskerne. Værst gik det til, da en tysk mor mistede livet, efter at hun blev ramt af en betonflise på den fynske motorvej forrige måned.
Målingen viser, at 48 procent af danskerne er blevet mere utrygge ved at køre på vejene efter de forskellige tilfælde med stenkast mod biler fra vejbroer. 33 procent svarer, at de ikke er blevet mere utrygge, mens 19 procent svarer, at de enten ikke kører bil eller ikke ved det.
Trafikpsykolog Birger Nygaard kan godt forstå, at de tragiske hændelser med stenkast påvirker folk.
- Selvfølgelig bliver folk utrygge, når sådan noget sker. Det er helt naturligt, for der er jo ingen som vil have en sten i hovedet og slet ingen, som vil dø af at få en sten i hovedet, siger han.
Ændrer ikke adfærd
Men selvom tanken om at blive ramt af stenkast gør folk utrygge, er det ikke noget, som ændrer folks adfærd på vejene.
- Selvom det er ubehageligt at tænke på, tør jeg godt garantere, at man ikke vil se en adfærdsændring hos folk som for eksempel at sænke farten eller køre en anden vej for at undgå motorvejsbroer. Den eneste adfærdsændring vil måske være, at flere kigger op på broerne, for at se, om der går nogen rundt, siger Birger Nygaard.
Han peger på, at langt de fleste af dem, som føler en øget utryghed ved at køre under vejbroerne, samtidig godt ved, at sandsynligheden for at de selv bliver ramt af et stenkast er meget lille.
- Heldigvis er risikoen for at blive ramt uendelig lille. Det ved folk godt og det er også derfor, at de ikke ændrer vaner, selvom de er blevet mere utrygge, siger Birger Nygaard.
Stresser chauffører
Undersøgelsen viser også, at 66 procent af dem, som følte sig utrygge sidste gang, de satte sig bag rattet, kørte i et privat ærinde, mens det for 26 procent gjaldt, at de kørte, fordi de enten pendlede til eller fra arbejde eller kørte i forbindelse med deres arbejde. Derfor påvirker de mange stenkast også folk, som bare forsøger at passe deres arbejde.
Arbejdsmiljøkonsulent hos transportgruppen under 3F, Kjeld Jensen, forklarer, at chaufførbranchen er meget opmærksom på problemet.
- For det første så ved vi jo godt, at det også kan ramme os, og at vi kan dø af det. Derfor er vi opmærksomme på for eksempel at trække lidt væk fra en vejbane, hvis vi kan se, at der står nogle oppe på broerne. For det andet er vi blevet meget opmærksomme på at melde ind til både vejdirektoratet og politiet, hvis vi ser noget, der ser mystisk ud, så de hurtigt kan komme forbi og tjekke det ud, siger Kjeld Jensen.
Han forklarer, at man hos 3F tager problemet meget alvorligt og gerne vil være med til at stoppe det. Det er også derfor, at 3’F Transportgruppe har udlovet en dusør på 50.000 kroner til dem, der kan hjælpe med oplysninger, der kan fange stenkasterne.
- Det er en ekstra stressbelastning i en i forvejen stresset hverdag. Når chaufførerne også skal forholde sig til stenkast i en hverdag, hvor de slås med leveringstid, køre-hviletid og hysteriske kunder, presser det dem bare yderligere, siger Kjeld Jensen.
Han forklarer, at man i 3F er meget opmærksomme på, at de forskellige afdelinger rundt om i landet tager fat i de enkelte chauffører og hjælper dem, hvis de har haft nogle dårlige oplevelser eller frygter stenkast.
Birger Nygaard forklarer, at den bedste vej til at komme utrygheden livs er, at episoderne med stenkast stopper - eller at vi undgår at høre mere om det.
- Tavshed er i denne sammenhæng guld værd. Hvis der ikke sker flere hændelser, eller hvis vi ikke hører mere om det, vil frygten hurtig gå i glemmebogen og forsvinde igen. Det gælder mange ting her i livet - vi kan ikke blive ved med at bekymre os om det, siger han.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.