- Hvis vi kan vise, at det hjælper soldater, der har de mest pressede arbejdsforhold overhovedet, så er det klart, at man kan hjælpe almindelige stressramte overalt i samfundet.
Det siger psykolog Eva Hertz, der er direktør for det nystiftede Center for Mental Robusthed.
Hun står i spidsen for et storstilet projekt, hvor danske soldater mentaltrænes, så de undgår psykiske lidelser, når de kommer hjem fra mission.
I projektet indgår 120 soldater fra Den Kongelige Livgarde, der til februar sendes til Afghanistan i seks måneder.
De gennemgår inden afrejsen 40 timers undervisning i anvendt positiv psykologi og skal under udsendelsen holde deres mentale færdigheder ved lige ved hjælp af en app til mobilen.
- Når soldaterne er udsendte, kan de ikke have mapper, bøger og artikler med. Men alle har en smartphone. App'en indeholder bl.a. konkrete øvelser, små filmklip og guidede meditationer. Alt sammen noget, der knytter sig til den undervisning, de har fået, siger Eva Hertz til Newspaq.
Blandt soldaterne tager man godt imod den mentale træning.
- Træningen i mental robusthed har helt klart fanget soldaterne, fordi de er opmærksomme på risikoen for, at man kan få mentale problemer efter krævende udsendelser, siger Anders Mærkedahl Pedersen, oberstløjtnant og bataljonschef ved Den Kongelige Livgarde.
Han håber, projektet vil dokumentere, at man faktisk kan træne sig til en større mental modstandskraft, og dermed bliver man bedre til psykisk at håndtere stressende situationer.
Ét af de værktøjer, som soldaterne lærer, er at have en sund, realistisk optimisme.
- Det kan bl.a. trænes ved at få en rutine med, at man hver dag skriver tre positive oplevelser op for at holde fast i de positive følelser, siger Anders Mærkedahl Pedersen.
Et andet værktøj er ifølge Eva Hertz at lære at tale om problemerne med sin familie eller sine kolleger. Det har mange, især mænd, svært ved.
- Rigtige mænd bliver ikke mindre rigtige mænd af at bruge deres netværk og række ud og tale om tingene. Det er den eneste måde, man kan erkende og løse problemet, siger Eva Hertz.
Et tredje element er meditation, hvor soldaterne lærer at berolige sig selv ved at finde ind til et "rum indeni".
Anders Mærkedahl Pedersen erkender, at meditation ligger "noget ved siden af det, soldaterne plejer at gøre."
- Det er lidt psykolog-agtigt. Men soldaterne er meget bevidste om relevansen af at gøre noget, og derfor er de positive i deres tilgang.
Soldaterne undersøges både før træning, før udsendelse og flere gange efter hjemkomsten for at måle den overordnede effekt af mentaltræningen.
Hold 14, som er i Afghanistan nu, udgør kontrolgruppe for projektet, idet de har nogenlunde samme type opgaver, og ikke har modtaget undervisningen.
Resultaterne af undersøgelsen ventes at foreligge i 2014.
Fakta om stress:
70 pct. af alle danskere har inden for det seneste år følt sig stresset, heraf 30 pct. alvorligt.
Stress fører årligt til 30.000 hospitalsindlæggelser.
35.000 danskere melder sig hver dag syge hver dag på grund af stress.
Stress sender hvert år 3.000 danskere på førtidspension.