Søren Pind: Au pair er ulandshjælp
"Jeg er helt sikker på, at det er en af verdens bedste former for u-landshjælp," skriver Søren Pind om den au pair-ordning, hvor filippinske kvinder arbejder for ned til 35 kroner i timen. Skærmbillede/Facebook
Er au pair-kvinder utilfredse med forholdene som au pair, så kan de bare lade være, mener landets udviklingsminister.

De seneste dages afsløringer af filippinske au pair-kvinder, der arbejder langt mere end de tilladte tredive timer om ugen og aflønnes med helt ned til 35 kroner i timen, får ikke udviklingsminister Søren Pind (V) til at råbe vagt i gevær.

Tværtimod mener han, at au pair-ordningen er en af verdens bedste former for udviklingshjælp. Det er i hvert fald, hvad Søren Pind fortæller sine 4104 venner på Facebook:

"Det er jo meget enkelt: hvis folk ikke har lyst til at være au pairs, kan de lade være... Jeg er helt sikker på, at det er en af verdens bedste former for u-landshjælp," skrev Søren Pind på sin Facebook-væg 29. juni.

S og SF kræver redegørelse fra regeringen

Søren Pind vil ikke kommentere sin udtalelse til Avisen.dk. Det vil oppositionen imidlertid gerne - både S og SF kræver nu, at regeringen forklarer problemerne i au pair-ordningen.

"Regeringens holdning til au pairer bliver mere og mere absurd. Birthe Rønn Hornbech (integrationsminister, V) må på banen med en redegørelse for au pair-ordningen, så vi kan få rene linjer. For au pairer skal hverken bruges som underbetalt arbejdskraft eller ulandshjælp," siger SF's næstformand, Astrid Krag.

Også Mette Frederiksen (S) vil følge op på Søren Pinds udmelding og kalder udmeldingen "dybt, dybt arrogant." Hun kræver, at regeringen svarer på, om det er måden at drive dansk udviklingspolitik på.

"Langt de fleste au pairer kommer af én eneste grund, nemlig at tjene penge, men vi betaler dem så dårligt, at det hedder lommepenge. Og når der er tale om så få midler, er de her ikke af fri vilje, men fordi det er ren overlevelse," siger Mette Frederiksen.

Søren Pind har både ret og tager fejl

Avisen.dk og Ugebrevet A4's undersøgelse af arbejdsvilkårene for au pairer viser, at 95 procent sender størstedelen af deres "lommepenge" hjem til familien.

I det perspektiv er Søren Pinds vurdering af au pair-ordningen som en af verdens bedste former for ulandshjælp ikke helt ved siden af - kun lidt.

For pengene, som au pairerne sender hjem, er gode, men når ikke frem til de allerfattigste, siger generalsekretær for IBIS, Vagn Berthelsen.

"Pengene kommer ikke de fattigste, men middelklassen til gavn, og det er ellers dem, som udviklingsbistand er rettet mod. Men det er vigtigt for mange ulandes nationaløkonomi som helhed," siger generalsekretær for hjælpeorganisationen IBIS, Vagn Berthelsen.

Med til historien hører, at Søren Pind for tiden selv har au pair i huset, som Berlingske Tidende skrev tidligere i år.

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Læs alle artiklerne om Au Pair

In english