Socialdemokrater var CIA-spioner

Efter anden verdenskrig havde USA behov for et analyseapparat, der kunne advare om en rød revolution. Her blev fagbevægelsen spionerne.
Danske kommunister og socialdemokrater kunne ikke afsky hinanden. Mens sidstnævnte spionerede for USA, sendte førstnævnte deres oplysninger om modparten til Moskva.
Danske kommunister og socialdemokrater kunne ikke afsky hinanden. Mens sidstnævnte spionerede for USA, sendte førstnævnte deres oplysninger om modparten til Moskva. Foto: Fanghong/GNU Free/wikimedia

Har I styr på kommunisterne? Sådan spurgte CIA den danske fagbevægelse, da Tjekkoslovakiet blev overtaget af netop kommunister i 1948.

Og den socialdemokratiske LO's formand, Eiler Jensen, var klar i mælet:

"Vi har styr på dem," lod han CIA forstå.

Det danske Socialdemokrati og fagbevægelsen var faktisk agenter for CIA.

Man spionerede ganske enkelt mod de de danske kommunister som tak for at få medbestemmelse over Marshall-hjælpen. Det skriver videnskab.dk på baggrund af bogen 'Amerikanisering af fagbevægelsen', skrevet af ph.d.-stipendiat Dino Knudsen.

Faktisk havde den socialdemokratiske fagbevægelse oprettet sin egen efterretningstjeneste - Arbejderbevægelsens Informations Centra (ACI). Her registrerede man oplysninger om de danske kommunister og sendte dem til USA.

Amerikanerne stolede så meget på deres socialdemokratiske danske forpost, at de lod oplysninger fra AIC være grundlag for vurderingen af, hvorvidt det ville være formålstjenesteligt at internere de danske kommunister for at undgå, at de skulle støtte Sovjetunionen med et eventuelt kup i Danmark.

Og det var på det punkt, hvor Eiler Jensen lod forstå, at de danske socialdemokrater havde styr på de danske kommunister.

Kilde: Videnskab.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.