Et sted i København bliver der i disse timer forhandlet om de bornholmske Danish Crown-ansattes fremtid.
På den ene side af bordet sidder Fødevareforbundet NNF, der organiserer slagteriarbejderne. På den anden side sidder Dansk Industri, (DI) der repræsenterer arbejdsgiverne i Danish Crown.
Men det er ikke ligefrem en hyggesnak, der finder sted. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og lektor i ledelse og økonomi ved Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus.
- Man kan forestille sig, at der er en del drama. Der er manglende tillid mellem parterne, medarbejderne føler sig ført bag lyset og presset af de hårde krav, siger Jørgen Stamhus til Newspaq.
Med "de hårde krav" henviser han til det ultimatum, som slagterimedarbejderne er blevet stillet: Gå otte procent ned i løn, eller vi lukker slagteriet.
Det krav har de ansatte og NNF dog afvist, især af frygt for at det kan danne præcedens fremover. I stedet har de præsenteret Danish Crown og DI for et sparekatalog, og det er blandt andet forslagene i dette, som lige nu diskuteres.
- Der ligger nogle udspil til besparelser fra både ledelse og medarbejdere, og det er de ender, man lige nu forsøger at få til at hænge sammen. Linjerne var fra start trukket hårdt op med krav om lønnedgang, men arbejdsgiverens side har alligevel set en fornuft i at finde en mellemvej, siger Jørgen Stamhus.
Den pludselige samarbejdsvilje fra arbejdsgiverens side har ifølge Jørgen Stamhus flere forklaringer. Dels peger han på, at Danish Crowns krav om lønnedgang ikke ligefrem har medvind i den bredde befolkning. Derudover vil der være omkostninger forbundet med at lukke det bornholmske slagteri og dermed skulle flytte hele Bornholms svineproduktion væk fra øen.
- Så man kan spørge sig selv, om de overhovedet har tænkt hele scenariet ved en lukning igennem. Man har presset hårdt på med krav om lønnedgang, men da man ikke kunne komme igennem med det, har man måske ikke været helt parat til at trykke på aftrækkeren, siger Jørgen Stamhus og tilføjer:
- Der er nogle faktorer, som gør, at det giver mening at se tingene igennem igen. I hvert fald bliver der lige nu spillet et spil, hvor der forhandles for at finde en løsning, siger Jørgen Stamhus.
Deadline for en aftale om det bornholmske slagteris fremtid var oprindeligt sat til søndag den 1. juni. Samme aften blev denne dog udskudt. Det er lige nu uvist, hvornår forhandlingerne vil slutte.
Newspaq