Erstatning: Krifa-kunder får 3.000 kr. mindre
Pas på fussen svend! Når uheldet er ude, er der stor forskel på, hvor gode fagforeningerne er til at hjælpe deres medlemmer. Foto: Polfoto/Michael Mottlau
3F henter over dobbelt så mange kroner ind per medlem som Krifa. Andre fagforeninger nægter at deltage i en sammenligning.

Kan kvalitet måles i kroner?

Spørgsmålet sitrer i luften efter en sommer fuld af bitre beskyldninger, valgflæsk og aggressive hvervekampagner.

Konflikten omkring Restaurant Vejlegården har trukket fronterne skarpt op mellem 3F og det billige alternativ Krifa.

Den Kristelige Fagbevægelses slagtilbud bliver dog mindre favorabelt, når man sammenligner evnen til at hjælpe medlemmer, der er kommet til skade, blevet uberettiget fyret eller snydt på lønsedlen.

I 2011 hentede 3F i gennemsnit 5.516 kroner hjem per medlem, mens kunderne hos Krifa måtte nøjes med 2.540 kroner.

Altså en forskel på næsten 3.000 kroner per medlem.

Discount vs. kvalitet

Forskellen understreger, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet i det faglige arbejde, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

"Det bekræfter billedet af discountfagforeninger, der leverer discountydelser og den danske model, hvorunder de røde fagforeninger leverer kvalitet til en højere pris," siger professoren fra Aalborg Universitet, der har forsket i fagforeningernes kamp om medlemmerne.

At sammenligne fagforeningers evne til at hjælpe medlemmer i nød er ikke nogen nem disciplin.

Både røde og gule fagforeninger har over for Avisen.dk afvist at deltage i en sammenligning. Flere med henvisning til, at især 3F benytter en lidt for taknemmelig opgørelsesmetode.

Krifa: Det er ikke et problem

Krifa hævder også, at de benytter en mere konservativ metode end 3F til at opgøre størrelsen af erstatninger.

"Vi kan både skrue op og ned for vores tal, men vi anvender den metode, som vi selv finder mest korrekt," siger juridisk chef Mette Lykkegaard.

Det er især erstatninger efter alvorlige arbejdsulykker, som 'pynter' på statistikken. Så uanset, hvordan man vrider lommeregneren, er det logisk, at 3F henter flest penge hjem til medlemmerne, påpeger Mette Lykkegaard.

"3F har flest medlemmer i de brancher, hvor risikoen for ulykker er størst. Så vi har intet problem med, at 3F kan præsentere et højere tal end os," siger hun.

HK'ere ligger lavt på erstatninger

Men det argument køber Flemming Ibsen ikke. 3F taber 10-15.000 medlemmer hvert år - og de fleste går til Krifa, understreger arbejdsmarkedsforskeren.

"Så det afspejler, at 3F bruger flere ressourcer på at køre faglige sager, mens Krifa bruger kræfterne på at hverve nye medlemmer," siger han.

Et andet LO-forbund, der er storleverandør af kunder til Krifa, er HK.

Og her får de frafaldne HK'ere i gennemsnit 750 kroner mere ud af kontingentet, viser sammenligningen af erstatninger.

HK har dog intet imod at indrømme, at det sjældent udløser erstatninger i millionklassen, når deres medlemmer "falder ned af kontorstolen".

Ud fra en stram økonomisk kalkyle er 3F'ernes store erstatninger dog heller ikke nok til at indhente den besparelse, som Krifa-kunderne har i form af et billigere kontingent.

4.000 kroner dyrere om året

Prisforskellen mellem medlemsskab af fagforeningen hos 3F og Krifa er over 4.000 kroner årligt - og dermed større end de 3.000 kroner, som 3F'ere i gennemsnit får igen i form af erstatninger.

Ifølge Flemming Ibsen tvinger den fortsatte medlemsflugt LO-forbundene til at overveje, om de kan blive mere omkostningsbevidste - eller med andre ord billigere.

Men uanset hvad vil det altid være dyrere at være medlem af et overenskomstbærende fagforbund, forklarer han.

"Grunden til at Krifa kan holde de lave kontingenter er jo, at deres medlemmer arbejder på LO-overenskomster, som andre fagforeninger har betalt," siger Flemming Ibsen.

Så hårdt slås de for medlemmerne

Avisen.dk har spurgt en række fagforeninger, hvor mange penge, de hentede hjem til medlemmerne i 2011.

 

Flere har afvist at medvirke med begrundelsen, at de enten ikke kan eller vil skaffe et tal, som lader sig sammenligne.

 

  • 3F: 1,9 mia. kr. til 344.396 medlemmer = 5.516 kr. per. medlem
  • HK: 432 mio. kr. til 243.306* medlemmer = 1.775 kr. per medlem
  • Krifa: 332 mio. kr. til 131.092 medlemmer = 2.540 kr. per medlem
  • Business Danmark: 71 mio. kr. til 25.737 medlemmer = 2.777 kr. per medlem

 

* Medlemstallet er justeret for medlemmer, der er på pension eller førtidspension, og som dermed ikke er berettiget til juridisk bistand.