Selvom krisen har plaget både Europa og resten af verden, og millioner af job er forsvundet, så ser det ud til, at seniorerne på arbejdsmarkedet er sluppet relativt billigt. Det er i stedet de unge og de midaldrende, der har måttet holde for. Det kan være farligt, advarer en ekspert. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.
"Hvis ledigheden først og fremmest rammer de unge generationer, så kan det på den lange bane blive et problem for arbejdsmarkedet. Hvis krisen giver sig udslag i langtidsledighed, så er der nogle unge generationer, der ikke får fodfæste på arbejdsmarkedet," siger Mads Peter Klindt, der er adjunkt ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg, til Newspaq.
"Vi ved, at hvis folk først er kommet ud i langtidsledighed, så er vejen tilbage til det ordinære arbejdsmarked tilsvarende hårdere eller sværere," fortsætter han.
Det er en ny undersøgelse fra EU's arbejds- og leveforholdsinstitut, Eurofound, der viser, at mere end fem millioner job forsvandt på EU-plan fra 2008-2010. Men blandt de 50-64-årige var der ingen nedgang i antallet af beskæftigede i den periode. Tværtimod. Gruppen oplevede en jobvækst på 1,8 millioner nye job, størstedelen af dem højtlønnede.
Ifølge rapportens forfattere skyldes det blandt andet, at det i nogle europæiske lande er sværere at skille sig af med seniorerne. Det afspejler sig i, hvor man laver tilpasninger i staben. De såkaldte "sidst ind først ud"-politikker rammer så i stedet de yngste ansatte.
Selvom problemet ikke er så udpræget i Danmark, så har vi alligevel også udfordringen, påpeger Mads Peter Klindt, og det ses også af de nyeste statistikker. Ifølge Danmarks Statistik kom 14.000 flere af de 55-66-årige i beskæftigelse fra midten af 2010 til midten af 2011, mens 35.000 yngre ansatte mistede jobbet i samme tidsrum, skriver Arbejdsmiljø.
"Vi har ikke på samme måde en lovgivning, der går ind og fastslår, at det er sværere eller dyrere at afskedige seniorer. Men der kan være nogle kulturer, der gør sig gældende. Det kan også godt være, at virksomheden vurderer, at vi vil holde fast i den rutinerede arbejdskraft fremfor de mere uprøvede dele af arbejdsstyrken, og så bliver det sidstnævnte, vi skiller os af med," siger han.