Der skal skæres flere milliarder kroner af de årlige omkostninger i SAS.
Det oplyser det skandinaviske flyselskab i forbindelse med regnskabet for første kvartal, der er offentliggjort tirsdag.
Planen er, at SAS vil reducere sine årlige omkostninger med cirka 5,2 milliarder kroner.
Til sammenligning havde SAS i seneste fulde regnskabsår samlede driftsudgifter for cirka 13,6 milliarder kroner.
De færre udgifter skal blandt andet hentes ved ændringer i flåden, flyruterne og de produkter, der tilbydes kunderne, fortæller SAS.
Selskabet fortæller også, at der som led i planen vil ske ændringer i de aftaler, som SAS indgår med medarbejderne.
SAS skal forhandle nye overenskomster med en del ansatte. I den forbindelse kan der være udsigt til forsøg på besparelser fra SAS' side. Det vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.
- SAS vil først og fremmest have medarbejderne på nogle billigere aftaler.
- Men SAS vil også gentænke hele netværksstrukturen. Og det kan der godt blive brug for med de nye trafikstrømme, som fremtiden formentlig byder på, siger Jacob Pedersen om spareplanen.
Han tilføjer, at en del af SAS' plan også indebærer at hente flere penge fra sine ejere og få nedbragt gælden, der er på cirka 21 milliarder kroner.
SAS' ejere tæller blandt andre den danske og svenske stat. De ejer tilsammen cirka 42 procent af selskabet.
- Hvis SAS ønsker at hente flere penge, så er det meget svært at forestille sig, at det kan lade sig gøre uden hjælp fra den danske og svenske stat.
- De bliver omdrejningspunkt for at hente flere penge, og det er et kerneelement i at redde SAS, siger Jacob Pedersen.
Medarbejderne hos SAS var ikke på forhånd informeret om spareplanen.
Det fortæller Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union (CAU), der repræsenterer kabinepersonalet hos SAS.
Hun vil derfor ikke kommentere det konkrete indhold, før hun kender nærmere til spareplanen, der dog ikke kommer som nogen stor overraskelse.
- Det kan vel næppe undre nogen, at luftfartsbranchen er voldsomt presset af en pandemi, der har varet to år, og de rejserestriktioner, som fortsat er gældende mange steder, siger Christa Ceré.
Planen om færre omkostninger kommer efter et kvartal, hvor SAS har tabt cirka 1,7 milliarder kroner. Kvartalet dækker perioden november 2021 til januar 2022 og defineres som SAS' første kvartal.
Underskuddet er et resultat af, at omkostningerne har været større end indtægterne, der ellers er mere end fordoblet i forhold til samme periode året før.
De større indtægter hænger sammen med, at SAS igen er begyndt at flyve med flere passagerer ovenpå coronapandemien.
I det seneste fulde regnskabsår tabte SAS cirka 4,8 milliarder kroner. Året før det tabte selskabet rekordhøje 6,8 milliarder kroner.
/ritzau/