Kan du huske livet før smartphonen?
I dag er det svært at forestille sig en hverdag, hvor man ikke har telefonen med sig rundt og dermed nyheder, e-mail og Facebook lige ved hånden.
Men for tiden breder en trend sig, hvor det handler om at gøre livet mere simpelt.
Downsizing er blevet det nye sort, og Ritzau Fokus har undersøgt, hvordan man folder fænomenet ud i praksis, når det handler om mobiltelefoner.
Kan det overhovedet lade sig gøre at gå tilbage til en gammeldags mobil?
Det korte svar er: Ja.
- Men der vil være en del benarbejde forbundet med det, konstaterer Steen Jørgensen, der er chefredaktør for hjemmesiden mobil.nu.
Mange har måske en gammel Nokia 6310 liggende i en skuffe. Eller en Motorola StarTac 75 eller Sony Ericsson T68i. Fælles for alle disse modeller er, at de stort set kun kan de helt basale ting - telefoni og SMS.
Måske har de en webbrowser-funktion, men:
- Det vil gå så langsomt, at det stort set kan være lige meget, siger Steen Jørgensen.
Har du ikke selv en gammel mobil, så er det ikke det lokale elektronikvarehus, du skal sætte din lid til.
- Den slags modeller forhandles ikke længere. Men du kan sagtens finde dem billigt på eBay eller Amazon, og det samme gælder for opladerne, siger Steen Jørgensen.
Hvis du har fundet en gammel telefon på loftet, er batteriet sandsynligvis dødt. Igen skal du på nettet, for eksempel batteribyen.dk, hvor du kan finde alt, hvad hjertet kan begære af batterier.
Og så er der SIM-kortet. Hvis du planlægger at flytte dit nuværende SIM-kort over i din gamle telefon, så støder du formentlig på en udfordring. I dag er de fleste SIM-kort nemlig såkaldte nano-SIM eller micro-SIM, mens gamle mobiler typisk kører på standard SIM-kort, der er på størrelse med en fingernegl.
- Du kan bede dit teleselskab om at sende dig et nyt. De vil dog nok tage lidt penge for det, siger Steen Jørgensen.
Hvis du er nået så langt, at telefonen er ladet op og du har det rette SIM-kort, så kan du komme ud for endnu et benspænd. Telefonen kan være låst til den teleoperatør, som var en del af pakken, da den blev købt.
Også dette problem findes der råd for på nettet. Her har forskellige firmaer har specialiseret sig i at hjælpe med at låse din telefon op, hvis du ikke kan få teleselskabet til at danse med.
- Det er ofte bøvlet eller umuligt at få udleveret koden, især hvis teleselskabet kræver at man ved, hvilket telefonnummer telefonen har været købt med i sin tid. Jeg har hjulpet mange med at få deres telefon låst op, siger indehaver fluii.dk, Esben Sunddal Hansen.
Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal kalder downsizing for "fremtidens valg", hvor forbrugeren forholder sig mere kritisk til moderne teknologi.
I dag har mange nemlig en tendens til bevidstløst at adoptere "hele pakken"
- Internettet er kommet for at blive, så vi kommer ikke til at se mange, der vender ryggen fuldstændig til det digitale samfund. Men flere vil begynde at bruge medierne klogere og mindre. Opstille flere regler. Og det giver god mening, siger Birthe Linddal.
- Anskaf det rette SIM-kort. Smartphones kører med nano eller micro SIM. En ælde telefon har typisk et standard SIM-kort. Dit teleselskab kan - mod betaling - forsyne dig med det kort, du skal bruge.
- Køb et nyt batteri og en oplader. For eksempel via batteribyen.dk eller eBay.
- Få det teleselskab, som fulgte med den gamle telefon, til at ophæve eventuelle spærringer på telefonen.
- Er du skeptisk, så husk, at en gammel telefon i hvert fald har én stor fordel: Den kan, fuldt opladet, holde op til to uger, før den skal lades op igen.
Kilde: mobil.nu
UDVID
/ritzau/FOKUS