Administration 

Så meget steg løngabet mellem chef og ansat

Lønstigningerne til topcheferne i de største selskaber falder i en tid, hvor politikere og virksomhederne selv maner til løntilbageholdenhed. (Foto: Foto: Colourbox)

Mens medarbejderne i snit steg 1,3 procent i løn i 2012, steg direktørernes løn til sammenligning 11 procent, viser analyse af 10 selskaber.

Løngabet mellem direktører og ansatte på danske virksomheder bliver stadigt større.

Mens enkelte direktører sidste år gik ned i løn, steg den gennemsnitlige direktørløn i landets største selskaber hele otte gange så meget som lønnen til medarbejderne på de samme virksomheder.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har foretaget, af lønforholdene i ti af Danmarks største virksomheder fra det såkaldte C20-indeks, der består af landets største virksomheder.

I de ti selskaber, som er med i analysen, steg medarbejderne i gennemsnit 1,3 procent i løn i 2012. Direktørerne fik til sammenligning 11 procent mere ind på lønkontoen - ifølge regnskabstal, som revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) har indsamlet.

I dag tjener en direktør for et af selskaberne i det såkaldte C20-indeks i gennemsnit 11,1 millioner kroner om året. Det voksende løngab bekymrer LO's cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen.

- Tallene viser, at lønudviklingen er blevet mere uretfærdig de senere år. Det er værd at hæfte sig ved, at en topdirektør i 1983 kunne hente en løn, der var cirka syv gange højere end en industriarbejders, og i 2006 mente aktionærerne, at en direktør skulle have 15 gange de almindelige medarbejderes løn. Den gennemsnitlige aflønning på 11,1 millioner kroner sidste år svarer til cirka 30 LO-ansattes løn i de samme virksomheder, siger Jan Kæraa Rasmussen.

I centrumvenstre-tænketanken Cevea mener direktør Kristian Weise, at det er vigtigt, at løngabet ikke vokser sig for stort.

- Selvfølgelig er det ikke sundt at have så stor en forskel i lønudviklingen hos topcheferne og de almindelige medarbejdere. Hverken ud fra et samfundsmæssigt eller virksomhedssynspunkt. Vi ved, at stor ulighed skaber svagere samfund, der er mindre stabile, og den sociale tillid forsvinder, siger Kristian Weise.

Lønstigningerne til topcheferne i de største selskaber falder i en tid, hvor politikere og virksomhederne selv maner til løntilbageholdenhed. Og blandt de virksomheder, som har indvilget i at udlevere tal for lønudviklingen, er det da også kun de ansatte i Coloplast, som har oplevet lønstigninger på over to procent, viser A4's analyse af lønforholdene.

Hos Carlsberg er 1.100 af de 1.600 danske ansatte gået 0,8 procent ned i løn i 2012. Samtidig har direktionens løn taget et hop på 66 procent. Med lidt over 51 millioner kroner til deling var de to direktører i Carlsberg, Jørgen Buhl Rasmussen og Jørn P. Jensen, sidste år landets bedst lønnede.

I medicinalvirksomheden Lundbeck fik medarbejderne i 2012 to procent mere end året før. Direktionen fik derimod en lønfremgang på knap 64 procent. Lundbeck understreger dog over for A4, at det store spring skyldes en ekstraordinær udbetaling. Det er en følge af, at medicinalfirmaet har aflivet ét bonussystem og indført et andet, hvor direktørerne skal investere en del af deres bonus i virksomheden.

Ifølge Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er der i krisetider forskel på villigheden til at belønne chefer og ansatte for deres arbejdsindsats.

- Det er naturligt at sige, ud fra et markedsmæssigt perspektiv, at medarbejdernes lønstigninger er markant mindre. Der er ikke den samme villighed til at belønne dem, som der var engang, og det accepterer man måske nok som medarbejder, fordi man vil beholde sit gode faste arbejde. Samtidig er der en større villighed til at betale noget mere for en chef nu, end man gjorde for ti år siden, siger Anders Drejer.

Det skyldes, at en dygtig chef altid er i høj kurs, mens jobmangel under krisen sænker efterspørgslen på menige medarbejdere.

- Der er et andet udbuds- og efterspørgselsforhold for chefer, end der er for medarbejdere. Derfor er der en villighed til at betale rigtig meget for chefer i en krise, siger Anders Drejer.

Dårlige tider og små lønstigninger til de ansatte spiller dog ind på de lønninger, som bestyrelserne tildeler direktørerne, fortæller Vagn Sørensen. Han er bestyrelsesformand i to af C20-selskaberne - TDC og FLSchmidt.

- Der er ingen tvivl om, at man skeler til den generelle lønudvikling. I TDC har der været år, hvor vi har været gennem store nedskæringsrunder, og hvor vi bevidst har sagt til ledelsen, at alle er nødt til at holde igen - uanset at der måske er en lønudvikling inden for topledere i denne her branche, siger han.

Vagn Sørensen understreger dog, at man ikke kan lade medarbejdernes lønudvikling spille for meget ind på topchefernes løn.

- Man må hele tiden have øje for nødvendigheden af at tiltrække de bedste ledelsesressourcer. Og skal man have de bedste, så er man nødt til at aflønne dem på markedsmæssige vilkår, siger han.

Der er dog en smertegrænse, pointerer han.

- Selvfølgelig kan der være nogen, som vi siger, vi simpelthen ikke kan honorere. Det vil sprænge vores lønkoncept, eller det vil se helt forkert ud. Men der er ingen tvivl om, at folk kender deres markedsværdi, siger Vagn Sørensen.

Danmark er de senere år kommet med på en international bølge, der dikterer, at lønnen stiger markant hurtigere for chefer end for menige medarbejdere.

En omfattende undersøgelse fra CBS, viser, at lønkurven for direktørerne for alvor knækkede opad lige omkring årtusindeskiftet.

Det betyder, at danske direktører rundt regnet er kommet på niveau med direktører uden for landet, forklarer professor ved Institut for Finansiering på CBS, Ken L. Bechmann.

- Hvis vi ser det med globale briller, så afspejler lønudviklingen stort set, hvordan det går med direktørernes internationale kolleger, siger han.

- I 2010 lavede jeg en undersøgelse af 30 danske selskaber. Den viste, at direktørerne ligger på niveau med Belgien og Frankrig og lidt under Sverige, siger Ken L. Bechmann.

Det er en smule under det europæiske gennemsnit. Men det skyldes udelukkende, at gennemsnittet trækkes i vejret af Irland og Storbritannien, som har en tradition for højere lønninger med mere bonus indbygget.

Den tradition hæfter Kristian Weise fra Cevea sig også ved.

- I USA og Storbritannien er forskellen mellem lønninger for almindelige mennesker og topchefer eksploderet. For et par årtier siden var topchefernes løn omkring 30-40 gange så stor som de menige medarbejderes, og nu er den 300-400 gange så stor, siger Kristian Weise og fortsætter:

- Så stor forskel har vi hidtil ikke set i Danmark. Selvfølgelig har man tjent mere, når man har været direktør, men der har været en sammenhæng. Nu er Danmark ved at komme med på det udviklingsræs, hvor der kommer større og større forskel mellem topchefer og almindelige medarbejdere, siger han.

en stor gård
Helt vildt

Du kan få Goebbels villa helt gratis

en minibar
Rejser

Derfor elsker vi minibaren

et vejsving og et ødelagt træ
Krimi

16-årig dræbt i bilulykke

en lottokupon
Nyheder

Heldig dansker vinder 14 mio. i lotto

en retsbygning i solen
Krimi

Dømt krænker i ny sag om 11-årig pige

en redningsbåd
Krimi

Mandlig dykker forsvundet ud for Skagens kyst 

en mand og dame ser vrede ud
Debat

Jes Dorph: Os og dem

to unge mænd synger
Film og TV

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

tåge på en vej
Nyheder

DMI advarer bilister 

en politiafspærring i Australien
Krimi

Politi dræber knivbevæbnet 16-årig

Rigshospitalet
Nyheder

11-årig død af skimmelsvamp på Rigshospitalet

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York