Et flertal har samlet sig om at pege på Venstre-politikeren Søren Gade som ny formand for Folketinget.
Lørdag eftermiddag indstillede Venstre Søren Gade til posten, og få minutter senere tilkendegav Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun støtter det.
- Venstre indstiller Søren Gade som ny formand for Folketinget. Det, synes jeg, er en rigtig god idé.
- Jeg håber, at han vil møde bred opbakning fra Folketingets partier. Søren Gade har i hvert fald opbakning fra Socialdemokratiet, skriver den fungerende statsminister.
Gade evner at samle i stedet for at splitte, mener hun. Det er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, enig i.
- Han nyder stor tillid i Folketinget og er en af de mest erfarne medlemmer. Vi mener dermed, at vi stiller med en dygtig kandidat, som kan samle Folketinget, udtaler Ellemann i en meddelelse.
Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, oplyser til Ritzau, at partiet også peger på Søren Gade.
- Han er bredt respekteret som person og er helt igennem et ordentligt menneske. Jeg glæder mig rigtig meget til det fremtidige samarbejde med Søren, lyder det.
Også Nye Borgerlige melder sig i koret af støtter.
- Erfaring, samarbejdsvilje og evnen til at varetage hvervet rimelig neutralt er forudsætningen for at opnå vores støtte.
- De gode og vigtige egenskaber besidder Søren Gade på fornemmeste vis, skriver partiets formand, Pernille Vermund, på Twitter.
Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF, kender også Gade som et "grundlæggende ordentligt menneske", skriver hun på Twitter og tilkendegiver sin støtte.
De Radikales politiske leder Martin Lidegaard bakker også op om Søren Gade og hæfter sig ved det brede flertal, der støtter.
- Det vil Søren gøre godt, ligesom det er et stærkt signal om samling over midten i dansk politik og lover godt for mulighederne for også at få bred regering, skriver Lidegaard på Twitter.
Dermed mener et flertal, at Søren Gade skal være Folketingets næste formand.
Enhedslisten venter dog med at melde ud, hvorvidt partiet støtter Gade som formand. Partiet vil drøfte det på et gruppemøde søndag, siger gruppeformand Peder Hvelplund til Ritzau.
- Det er en særdeles væsentlig og ærefuld post, og derfor kræver det også en grundig drøftelse, inden vi tager stilling, siger han.
Søren Gade kom første gang i Folketinget i 1999. Han har i sin politiske karriere blandt andet været forsvarsminister og statsrevisor.
Siden 2019 har han siddet i EU-Parlamentet. Den post forlader han, efter at han igen er blevet valgt til Folketinget ved valget 1. november.
Når der har været folketingsvalg, skal det nye Folketing vælge en ny formand. Det står i grundloven.
Folketingets formand skal formelt vælges i næste uge.
Her skal fire næstformand i Folketingets Præsidium også vælges. De findes i de fire største partier, som ikke har formandsposten.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.