Allerede én gang er erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen blevet dømt for at overtræde det røde kort, som han fik af Østre Landsret i 2008 i forbindelse med en dom for grov økonomisk kriminalitet.
Nu kæmper han for at undgå endnu en dom for at have overtrådt forbuddet mod at være stifter af eller direktør i et selskab med begrænset ansvar.
Torsdag i Københavns Byret afviser han påstanden om, at han blæste på forbuddet ved i godt ti år at være den reelle direktør i selskabet Reboot Aps., som ejes af tre af hans sønner.
Tiltalen bygger delvist på en misforståelse hos anklagemyndigheden, lyder det, da han sætter sig ved mikrofonen midt i retslokalet.
- Jeg er ikke frakendt retten til at drive virksomhed. Jeg kan lave al den virksomhed, der passer mig. Jeg har ikke fået et erhvervsforbud, siger han.
Anklagemyndigheden overfortolker rækkevidden af det forbud, han har fået, siger han.
- I fejlvurderer lidt, hvordan man driver virksomhed, siger den 67-årige iværksætter til de to anklagere.
Forbuddet gælder at have tegningsretten og dermed at stå med det juridiske ansvar i et selskab. Alle mulige andre aktiviteter i et selskabs ledelse må han godt påtage sig, mener han.
I de ti år har Reboot haft to direktører. Ingen af dem har haft adgang til selskabets konto i Arbejdernes Landsbank.
Det var Klaus Riskær og ikke direktøren, der for eksempel bestilte håndværkere til at lave en vinkøler i ejendommen på Gammel Strand 42, som ejes af selskabet.
Tidligere torsdag er den ene direktør blevet afhørt. Han bor i Georgien og har haft stort besvær med at redegøre for detaljer i selskabet.
Anklagerne spørger derfor Klaus Riskær om, hvordan det kunne gå til, at en mand helt uden ledelseserfaring kan fungere som direktør.
- Jeg har set mange gangstere med ledelseserfaring. Han er en super fin fyr i enhver henseende, svarer Klaus Riskær, der officielt havde rollen som konsulent.
- Jeg udfører rollen som indkøbschef, fabrikschef og regnskabschef, forklarer han.
På baggrund af bankoplysninger har politiet konstateret, at Riskær i løbet af tre år fik dækket rejseomkostninger på 672.000 kroner, hvilket især skyldes engagementet i et dansk bageri i Argentina og i cannabis-produktion i Uruguay.
Aktiviteterne blev så heftige, at de er blevet overført til et britisk datterselskab, Reboot International Ltd., som blev oprettet i 2018.
At Riskær er direktør i London, er ifølge ham ikke i strid med forbuddet. For da landsretten slog til i 2008, havde forbuddet ikke retsvirkning ud over de danske grænser.
Sagen fortsætter i næste uge.
/ritzau/