Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde

Flere og flere sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde, viser nye tal. (Foto: Foto: Asger Ladefoged / Scanpix.)

Siden 2013 er antallet af portugisere, italienere og grækere i arbejde i Danmark næsten fordoblet. Sydeuropæerne har dog en højere arbejdsløshed end både danskere og østeuropæere på det danske arbejdsmarked, viser ny forskning.

Danmark er blevet et mere og mere populært land for sydeuropæere på jagt efter arbejde. 

I løbet af de sidste fem år er antallet af arbejdstagere fra Italien, Spanien, Grækenland, Portugal og Frankrig i Danmark steget fra 12.854 til 24.784 personer. 

Det viser tal fra Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Ugebrevet A4 har trukket. 

Ifølge Jonas Felbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, er det stigende antal sydeuropæere i Danmark en nyudvikling i forhold til tidligere. 

- Historisk har det været sådan, at rigtig mange sydeuropæere slog sig ned i lande som Tyskland og England. Nu ser vi en udvikling, hvor flere søger mod Danmark, siger Jonas Felbo-Kolding til Ugebrevet A4

Særligt gruppen af portugisiske, italienske og spanske arbejdstagere er steget markant, og i 2018 var der dobbelt så mange arbejdstagere fra de tre lande sammenlignet med 2013. 

Flere er arbejdsløse

En ny afhandling skrevet af Jonas Felbo-Kolding viser, at sydeuropæiske arbejdstagere har en højere arbejdsløshed end både deres østeuropæiske og danske kolleger. 

Ifølge Jonas Felbo-Kolding kan den ringere tilknytning til arbejdsmarkedet skyldes, at sydeuropæerne er lidt mere kræsne i deres jobjagt. 

- Der kan være en større andel, der simpelthen ikke er villige til at tage de samme job som østeuropæerne. Så man kan forestille sig, at flere går ledige i længere tid og venter på, at det helt rigtige job dukker op, eller at flere kommer af andre grunde end for at arbejde, siger Jonas Felbo-Kolding. 

Frygt for social dumping 

De nye tal viser også, at flest sydeuropæere finder job i ufaglærte og fysisk hårde brancher. 

I alt var 14.500 ud af i alt 24.500 sydeuropæere ansat inden for fag som byggeri, industri, rengøring og landbrug i perioden fra april 2017 til marts 2018. 

I Socialdemokratiet er der frygt for, at det stigende antal sydeuropæere i i brancher som rengøring og byggeri, kan skabe problemer på det danske arbejdsmarked.

- Uanset om man er fra Øst- eller Sydeuropa skal man arbejde efter danske vilkår og til dansk løn. Hvis virkeligheden er, at mange af de her portugisere, spaniere og italienere ikke gør det, så er det jo social dumping, og det vil vi overhovedet ikke acceptere, siger Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet, til Ugebrevet A4

Den bekymring har man også i 3F, der peger på, at det ofte er arbejdspladser med mange udenlandske ansatte, der har problemer med social dumping.  

- Derfor er det også helt hen i vejret, at den borgerlige regering igen og igen vælger at skære på Arbejdstilsynet og politiets evne til at bekæmpe skattesnyd og dårlige arbejdsvilkår, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F.