Bordet er dækket med lys og juledug. 'Last Christmas' kører i højttalerne. Og så starter vi med sild og snaps, rejer med æg og senere fiskefileter med fuldfed remoulade.
Årets julefrokostborde bugner af traditionelle fiskeretter, som vi skal proppe os med i selskab med julebryg, julesange og utallige andre juleretter.
Men hvis vi vil række klimaet en hånd til julefrokosten, så skal vi vælge den rigtige fisk, forklarer Karin Møller-Olsen, redaktør på Fødevareministeriets klimakogebog "Klima på bordet" til Nyhedsbureauet Newspaq.
"Rejer er ikke særlig klimavenlige, fordi man bruger meget energi på fangstmetoden. Samtidig er rejerne ofte frosset ned, og det koster også en del energi. Så vil man være god ved klimaet, så sparer man på rejerne til julefrokosten," forklarer hun.
Men hvilken fisk, skal man så servere for kolleger, venner og familie i løbet af december og ikke mindst i de højhellige juledage?
"Sild," lyder svaret fra Karin Møller-Olsen.
"Sild er en fisk, der er meget klimavenlig, fordi man ikke bruger så meget maskinkraft på at fange dem. Og det spiser man jo masser af til jul. Muslinger er også ekstremt klimavenlige, fordi de er så nemme at fange. Men jeg ved ikke, hvor mange der er glade for at få muslinger til julefrokosten," siger hun.
Helt konkret så sætter fiskene forskellige "klimaaftryk". De angives i, hvor mange kilo CO2 der udledes, når man producerer et kilo af fødevaren - fra produktionen til varen ligger i supermarkedet.
I kogebogen 'Klima på bordet' står det klart, at pillede, frosne rejer sætter et tungt klimaaftryk. Der udledes 10,5 kilo CO2, hver gang man producerer et kilo rejer. Til sammenligning koster produktionen af oksekød - som er noget af det værste mad for klimaet - næsten det dobbelte.
Vælger man i stedet for ferske sild, koster det kun 0,6 kilo CO2 at producere et kilo. Og et kilo muslinger er helt nede på 0,1 kilo CO2.
Er du også vild med en fiskefilet med remoulade, så er det heller ikke så godt for klimaet. Det koster 7,8 kilo CO2 at producere et kilo frosne fiskefileter.
Verdensnaturfonden har lavet en liste over 'røde', 'gule' og 'grønne' fisk, dvs. de fisk vi helst skal undgå at spise, og dem der er helt i orden at sætte på middagsbordet. Tjek dem her..
Ifølge Klimaministeriet udleder hver dansker i gennemsnit 10 ton CO2 hvert år.
Klimajulekalender
I december kæmper verdens ledere for et bedre klima til FN's klimatopmøde i København - men hvad kan du gøre for klimaet i juledagene? Vi søger svar på julens klimaspørgsmål og går på jagt efter nyheder og gode idéer til, hvordan din jul kan blive mere klimavenlig.
Har du et klimaspørgsmål til julen, så send en mail til mbo@newspaq.dk.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.