Hvis Nato officielt anmoder om det, vil regeringen tilbyde at udsende en kampbataljon bestående af 800 soldater til Baltikum.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om Danmarks bidrag til Ukraine.
- Den hjælp, som det ukrainske folk og præsident Zelenskyj har behov for, vil vi imødekomme så godt, som vi overhovedet kan, siger Mette Frederiksen.
Før at den danske kampbataljon kan sendes afsted, kræver det Folketingets samtykke. Der vil torsdag blive fremsat et beslutningsforslag i Folketingssalen.
Et bredt flertal har dog tirsdag på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn bakket op om beslutningen.
- Den russiske aggression, vi har set i Ukraine, har betydet, at Nato har besluttet at styrke forsvaret mod øst. Ikke mindst de tre baltiske lande står i en sårbar situation, siger Mette Frederiksen.
- Vi har besluttet os for i Nato at bekræfte, hvad der er helt essentielt for hele Europas sikkerhed - nemlig at vi forsvarer hvert et hjørne af vores alliance.
Danmark er allerede til stede i Baltikum, hvor mere end 200 soldater er en del af Natos fremskudte tilstedeværelse i Estland.
Desuden er der danske F-16-fly i Litauen, og der er danske udsendte på Natos divisionshovedkvarter i Ādaži i Letland.
Onsdag og torsdag tager statsministeren sammen med partiledere fra Venstre, SF, De Radikale og De Konservative til netop Estland, Litauen og Letland. Det er for at besøge de danske udsendte.
Det er regeringens forventning, at der vil komme en formel anmodning fra Nato, om at Danmark bidrager med mere.
- Vi ville ikke sætte dette her arbejde i gang, hvis ikke det var, fordi vi havde en formodning om, at det ville ske, Mette Frederiksen.
Regeringens melding kommer på dagen, hvor den ukrainske præsident via et videolink har holdt tale for Folketinget.
- Krigen har raset i mere end en måned. Jeg tror, vi alle sammen har svært ved at finde ord. Næsten fire millioner er flygtet, tusindvis er dræbt. Byer ligger i ruiner. Det er alt sammen brutale og helt meningsløse konsekvenser af Putins krig og invasion, siger Mette Frederiksen.
Bataljonen, som regeringen vil udsende, er i øjeblikket samlet i Slagelse.
Ud over kampbataljonen er forventningen, at det kommende beslutningsforslag blandt andet vil omfatte muligheden for at indsætte en fregat og en række luftmilitære bidrag.
Herunder et overvågningsfly, et operatørbidrag og en mobil luftforsvarsradar.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.