Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden.
Det er ikke kun et problem, fordi vi så kommer til at mangle håndværkere, der kan bygge vores huse og snedkerere, og som kan lave vores møbler. Det er også et tab for Danmarks evne til fortsat at være innovative - og for vores evne til at fordybe os og dygtiggøre os.
Sådan lyder det fra Lene Tanggaard, som er professor i psykologi og ph.d. og viceinstitutleder ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.
I en kronik i Kristeligt Dagblad skriver hun, at det er problematisk, at vi har glemt, hvorfor håndværket stadig er vigtigt i 2017.
- Vi har mistet sansen for, hvad det egentlig vil sige at mestre noget - at kunne et håndværk. Det kan ses direkte på manglen af faglærte, men det er også et problem for den enkelte, at kun så få arbejder med håndværket, for det giver os faktisk livsglæde at arbejde på den måde, siger Lene Tanggaard til Avisen.dk.
Undervurderet
I mange år har hun forsket i betydningen af mesterlære og det at kunne et håndværk. Hun har oplevet, hvordan det gennem årene er blevet mere og mere undervurderet, at vi stadig har brug for at kunne det.
- Vi er blevet forført af idéen om, at vi som samfund og individer skal leve af viden alene. Det hverken kan eller skal vi. Hvis vi alle sammen bare går rundt og tror, at vi skal finde på geniale idéer, men uden at have nogle rigtig dygtige håndværkere, som kan få idéerne til at blive til virkelighed, så når vi altså ikke ret langt, siger Lene Tanggaard.
Unge vil have heltestatus
I kronikken giver hun et eksempel på, hvad unge i dag er vokset op med som forbillede.
"I dag vil de unge mennesker på handelsskole, udvikle en app og tjene en masse penge. Iværksætteren er blevet idealet, sandsynligvis motiveret af den nærmest helteagtige status de heldige millionærer får i offentligheden, når de afskiber deres startup-virksomheder. Vi glemmer så ofte, at det netop kun er et fåtal, der lykkes," skriver Lene Tanggaard.
Derfor ville det ifølge hende give bedre mening at hylde og se op til de mere realistiske rollemodeller, som håndværkeren eksempelvis er.
- Jeg er simpelthen bange for, hvad der sker for vores samfund, hvis vi alle sammen tror, at det bare gælder om at udvikle en app. Vi har lige så meget brug for mennesker, som kan bruge deres hænder og arbejde praktisk, siger Lene Tanggaard.
"Prioriter håndværket"
Lene Tanggaard peger også på et andet problem, som følger med manglen på håndværkere.
- Vi mister simpelthen innovationspotentiale, når håndværket ikke bliver prioriteret. Et eksempel er vores succes med gastronomi i udlandet. Det er lykkedes, fordi nogle rigtig dygtige kokke er begyndt at eksperimentere med deres fag. Samtidig er de blevet koblet sammen med dygtige forretningsfolk, som har kunnet udvikle og sælge idéen til andre. Vi må ikke miste det samspil, for det er det, der er med til at sikre, at vores samfund udvikler sig, siger Lene Tanggaard.
Giver stolthed at bygge selv
Et helt tredje element, som Lene Tanggaard mener, at vi går glip af, når håndværket kun fylder meget lidt i hverdagen, er den glæde, som det giver os at skabe noget selv.
I Kristeligt Dagblad skriver hun, at mureren og politikeren Mattias Tesfaye (S), der har været ambassadør på håndværkets vegne i adskillige år, udtalte i et radioprogram, at han er pavestolt af de huse, han har været med til at bygge.
- Jeg tror på, at håndværket er betydningsfuldt i en mere eksistentiel forstand. Det giver os en livskvalitet, som vi har mere brug for, end vi måske ved. Jeg håber, at vi kan nå at få vendt udviklingen, så flere igen kommer til at arbejde med håndværksfaget - både for deres egen og for samfundets skyld, siger Lene Tanggaard.