En alt for lang kø på byens jobcenter fik i 2008 Køge Kommune til at forsøge sig med noget nyt.
Kommunen overførte halvdelen af Jobcenter Køges opgaver til den private aktør Agens, i håb om at kommunen kunne få flere borgere på kontanthjælp og sygedagpenge i job og oven i købet spare penge.
Men Anvendt Kommunalforskning, AKF, har nu evalueret forsøget, og resultaterne er ikke prangende. Det skriver AKF i en pressemeddelelse.
Hverken flere kontanthjælpsmodtagere eller sygedagpengemodtagere fik job via Agens.
Samtidig viser forsøget, at det blev dyrere for Køge Kommune med den private løsning.
"En mulig forklaring er, at indsatserne de to steder reelt ikke var særligt forskellige. Sagsbehandlerne i Agens har en stor del af deres metode med fra jobcentret, og i jobcentret har de ladet sig inspirere af Agens' nye metoder," siger docent Eigil Boll Hansen fra AKF, der har været med til at evaluere forsøget.
Det kommunale jobcenter formåede også at få flere 18-30-årige mænd i job end Agens formåede. Men forsøget med Agens var dog ikke lutter mislykket.
Især en mere fleksibel sagsbehandling og et tættere samarbejde med andre fagfolk har virket efter hensigten.
"Der har været gode initiativer, som aldrig nåede at vise deres eventuelle værd. Der blev bl.a. oprettet hold, som arbejdede med stress- og smertehåndtering. Den slags tilbud har været en mangelvare på beskæftigelsesområdet," siger Eigil Boll Hansen.
Forsøget var sat til at løbe i to et halvt år, men blev afbrudt efter 22 måneder, på grund af uenighed om økonomien, samt manglende resultater.