Virksomheder med ondt i arbejdsmiljøet kan fremover forvente flere kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet og større bøder, hvis de gentagne gange sjofler med medarbejdernes sikkerhed.
Det er resultatet af en ny politiske aftale, der torsdag middag præsenteres foran Beskæftigelsesministeriet.
Aftalen er et bredt politisk forlig mellem regeringen, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som samlet set skal styrke arbejdsmiljøindsatsen.
- Hvis vi for alvor skal forbedre arbejdsmiljøet, skal vi sikre, at Arbejdstilsynet bruger flest ressourcer på de arbejdspladser, hvor der er størst problemer. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med aftalen målretter arbejdsmiljøindsatsen endnu mere mod de virksomheder, hvor vi kan se, at de ansattes sikkerhed og sundhed ofte er hårdt prøvet, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).
Mere kontrol i farlige brancher
Alvorlige arbejdsulykker, stresskollaps og invaliderende erhvervssygdomme har gennem en årrække været en udfordring på det danske arbejdsmarked.
Et bredt flertal i Folketinget blev i 2011 enige om en strategi, der skal nedbringe antallet af alvorlige arbejdsulykker med 25 procent og en reduktion af psykisk og fysiske overbelastninger med 20 procent inden 2020.
Den nye politiske aftale ændrer ikke på målene, men strammer indsatsen på flere afgørende punkter.
Først og fremmest ændres Arbejdstilsynets indsats, så 80 procent af kontrollen fremover rettes mod brancher og virksomheder, hvor risikoen for arbejdsskader er størst.
I dag er fordelen 55 procent risikobaseret tilsyn, mens 45 procent af kontrollen er vilkårlige stikprøver.
Den politiske aftale ligger i forlængelse af et fælles udspil fra Arbejdsmiljørådet sidste år, som består af arbejdsmarkedets parter.
I hovedorganisationen LO, som repræsenterer omkring en million lønmodtagere, er der ros til aftalen.
- Det er helt på sin plads at gå målrettet efter synderne. Det må aldrig kunne betale sig at sætte medarbejdernes sundhed på spil. Højere bøder er også helt i orden overfor de virksomheder, der bliver ved med at overtræde reglerne, siger næstformand Lizette Risgaard, som dog gerne havde set endnu højere bøder.
80.000 kroner i bøde
Derudover vanker der fremover større bøder, hvis virksomheder gentagne gange overtræder Arbejdsmiljøloven.
Grove overtrædelser kan i dag udløse en bøde på 40.000 kroner, samt en forhøjelse på 10.000 kroner bed gentagelser.
Fremover kan der ryge op til 40.000 kroner oven i bøden - altså ialt 80.000 kroner, hvis et firma flere gange har sat medarbejdernes helbred på spil.
Læs mere om aftalen og se politikernes kommentarer her.