Politiet uddeler rask væk bøder til cyklister uden lys. Men selv har betjente mere end svært ved at få sikkerhedsveste og refleksbrikker på i trafikken.
Siden juli har Arbejdstilsynet givet påbud til tre politikredse for brud på arbejdssikkerheden under trafikkontroller.
Arbejdstilsynet ser så alvorligt på den manglende sikkerhed for betjente i trafikken, at de endda har overvejet at anmelde politiet. Til politiet.
"Det er livsfarligt for betjentene at stå på vejene i mørkeblåt tøj uden en godkendt gul refleksvest. Bilister har ingen chance for at se dem. Det er i strid med arbejdsmiljøloven," siger Hasse Mortensen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.
Betjent kørt ned
Selv med en gul vest, er det livsfarligt for betjente at udføre trafikkontrol. Det bekræfter en ulykke i oktober, hvor en kvindelig betjent en sen aften blev påkørt på Nordre Ringvej i Herlev nær København.
Trods en gul vest med lygte på, var hun så svær at se, at en billist påkørte hende med høj fart. Betjenten brækkede sit ben.
For Per Hansen, leder af færdselsafdelingen hos Vestegnens Politi, er ulykken en huskekage til alle betjente om at bære vest. Han anslår, at fire gange om måneden er en af hans færdselsbetjente ved at blive påkørt.
De tre påbud på grund af manglende sikkerhedsveste er kun stikprøver. Arbejdstilsynet har derfor ikke overblik over, hvor udbredt problemet er.
Udbredt tendens
Politiforbundet er dog ikke bange for at gribe i egen barm og erkender, at en del politifolk glemmer trafikvesten, når de arbejder i trafikken.
"Men vores medlemmer er efter Arbejdstilsynets påbud blevet indskærpet at benytte de gule veste, når de arbejder i trafikken," siger Niels Hedeager, der er bestyrelsesmedlem i Politiforbundet med ansvar for arbejdssikkerhed.
I de seneste tre år er 25 betjente kommet til skade i trafikken i embeds medfør, viser tal fra Arbejdstilsynet.
Det kan, ifølge tilsynets pressechef, Jakob Hjuler Tamsmark, dreje sig om påkørsler i forbindelse med trafikkontrol. Han vurderer, at der kan være et mørketal af påkørsler, der ikke er blevet anmeldt.
Politiet beklager
Københavns Politi, som er en af de kredse, der har fået påbud af Arbejdstilsynet, oplyser, at de har indskærpet reglerne for betjentene.
"Det er beklageligt, at nogle glemmer at iføre sig gule veste. Det omhandler deres egen sikkerhed. Vi beklager også, hvis personalet har fået for lidt information," siger Mette Lindskov, der er kommunikationsmedarbejder i Københavns Politi.
Hun påpeger dog, at politiet kun er forpligtet til at bære gule veste, når de ved, at de skal arbejde i trafikken til en planlagt aktion.
Ledelsen slår i bordet
I Rigspolitiet slår lederen af arbejdsmiljøsikkerhed, Kim Hoffmann Erichsen, fast, at landets betjente skal overholde sikkerhedsreglerne. Både af hensyn til dem selv og borgerne.
Han afviser dog, at Rigspolitiet har været for dårlig til at melde sikkerhedsreglerne ud til de ansatte.
"Det er ledelsen i de enkelte kredse, der skal sørge for, at sikkerhedsreglerne overholdes," siger Kim Hoffmann Erichsen.
Rigspolitiet sendte i sommer en meddelelse til alle landets politikredse, der indskærper, at politibetjente skal have gule veste på i trafikken.
- "Vi har ikke haft særligt fokus på at kontrollere, om politiet overholder reglerne, da vi går ud fra, at det gør det. Ordensmagten har jo et særligt godt kendskab til reglerne."
Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet.