For mange danskere markerer januar ikke bare starten på et nyt år, men også starten på en periode, hvor der skal lidt ekstra sved på panden.
Årets første måned er nemlig højsæson for at skrue op for træningsmængden i jagten på en god start på året.
Godt hver tredje dansker giver i en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige, udtryk for, at de planlægger at øge deres træningsmængde efter jul og nytår.
Og i den forbindelse er ungdommens gåpåmod er ikke til at tage fejl af. Hver anden person mellem 18 og 29 er nemlig klar til at snøre løbeskoene eller tage en ekstra gang til fodbold, for at skyde året godt i gang.
Selvom entusiasmen for at øge sin træningsmængde i det nye år er positiv, skal man også passe på, at man ikke øger sit aktivitetsniveau så meget, at det ender med at gå galt. Fire ud af ti danskere svarer nemlig i undersøgelsen, at de har oplevet at blive skadet i forbindelse med motion. Og det sker særligt under løbeturen, til holdsport eller i fitnesscenteret.
- Januar er ikke kun højsæson for motiverede danske motionister, det er desværre også et tidspunkt på året, hvor rigtig mange kommer galt afsted. Én af grundene til det er, at folk skruer for voldsomt op for aktivitetsniveauet på kort tid. Kroppen skal have tid til at opbygges, og derfor er dage med restitution næsten lige så vigtige som de dage, hvor man kommer ud og er aktiv, forklarer Louise Brix, der er fagchef i sundhed hos Gjensidige.
Til trods for at danskerne må slås med fibersprængninger og ømme ben gennem årets første måneder, så er det ifølge Louise Brix enormt positivt at se, hvor mange der år efter år ønsker at gøre noget ved deres motionsvaner.
- Det er altid en god ide at have fokus på at få bevæget sig, hvad end det er i et fitnesscenter eller til holdsport. Et godt råd kan være, at man forsøger at øge aktivitetsniveauet over en længere periode, både for at undgå skader, men også for at undgå at man brænder ud, og måske ender med et lavere aktivitetsniveau, end man havde tidligere, siger hun.