Almene boliger udgør en femtedel af boligmassen i Danmark, og mange danskere har gennem tiden boet - eller bor i - en almen bolig.
Den 1. marts lancerede Nationalmuseet og brancheorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger en omfattende indsamling af beretninger om livet, som det leves af den million danskere, som bor i et alment boligområde.
Her er et overblik over, hvordan og hvornår den almennyttige tanke opstod i Danmark.
* I 1853 opførte Lægeforeningen mod Coleras Udbredelse en bebyggelse i København, det senere Brumleby på Øster Fælled. Tanken var at skabe sunde boliger for byens arbejdere i en tid, hvor boligforholdene var elendige, og koleraen spredte sig hurtigt.
* Formålet med de almene lejeboliger var og er at sikre billige boliger til folk med knappe ressourcer.
* I 1920 så et af Danmarks i dag største almene boligselskaber KAB dagens lys.
* Tanken om almennyttige boliger blev gjort til decideret lov i 1933 med det såkaldte Kanslergade-forlig, som den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning stod bag.
* De almene byggerier skød for alvor i luften efter Anden Verdenskrig, da statsminister Jens Otto Krag (S) iværksatte et efterkrigsprogram, der skulle sætte gang i boligbyggerierne.
Kilder: Politiken, Den Store Danske
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.