Arbejdsløsheden er ikke i bund endnu i Danmark. Som Avisen.dk tildigere i dag kunne fortælle, så ønsker vælgerne da også mere end noget andet, at regeringen får ledighedstallet ned.
LÆS OGSÅ: Vælgerne til regeringen: I må få flere i arbejde
Men om nogle år risikerer politikerne at stå med det stik modsatte problem. Der vil vi kunne komme til at mangle hænder. Mange hænder. Det skriver Berligske.
Avisen refererer til den nye rapport Nordic Agenda fra Boston Consulting Group. Rapporten tegner et dystert billede af fremtidens situation på det danske arbejdsmarked. Selv om arbejdsløsheden endnu ikke er i helt bund, står Danmark til at mangle op mod 430.000 par hænder i 2030, hvis forholdet mellem personer i arbejde og på forsørgelse ikke ændrer sig.
Der bliver især mangel på ingeniører og IT-udviklere.
- Hvis vi ser på, hvordan arbejdsstyrken vil udvikle sig og kombinerer det med de vækstrater, vi forventer at se de kommende år, er der ingen tvivl om, at der skal flere ind på arbejdsmarkedet, hvis vi skal opretholde det nuværende velfærdssystem, siger Mai-Britt Poulsen, partner i Boston Consulting Group, til Berlingske.
Vi har færre udlændinge end naboerne
Hun siger videre, at de nordiske lande samlet set vil få brug for ca. to millioner ekstra i arbejdsstyrken i 2030. Og at landene derfor kan kommer i konkurrence med hinanden om at skaffe kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.
Her halter Danmark bagefter. Seks procent af vores befolkning er udlændinge sammenlignet med 18 procent i Schweiz og 10 procent i Sverige og Tyskland. Samtidig er det kun 19 procent af de udlændinge, der kommer hertil, som har en videregående uddannelse.
Berlingske viderebragte tidligere på ugen bekymring fra en række af landets topchefer. De frygter, at de ikke kan tiltrække og fastholde de mest kvalificerede medarbejdere i tilstrækkeligt omfang.
Både inden for lavtlønsområder som service og rengøring og specialistområder som IT- og ingeniørfagene har flere virksomheder allerede nu problemer med at finde højt kvalificerede medarbejdere.
Udenlandsk arbejdskraft er derfor nødvendig - og topcheferne udtrykte bekymring ved udsigten til, at Dansk Folkeparti får for stor indflydelse på udlændingepolitiken. Konkrete lovstramninger vil nemlig gøre det endnu sværere at få folk her til - og samtidig får færre højt kvalificerede udlændinge måske lyst til at slå sig ned i Danmark, hvis man politisk signalerer, at de er uønskede.
Folketinget vedtog før sommerferien en reform, som skal gøre det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft med særlige kvalifikationer.