Vælgerne til regeringen: I må få flere i arbejde!
Bekæmpelse af ledighed kommer ind på en klar førsteplads over, hvad vælgerne ønsker sig næste år. Polfoto (arkivfoto)
Ifølge ny meningsmåling er bekæmpelse af ledigheden det, som vælgerne allerhelst ser som regeringens hovedprioritet

Uanset om landets statsminister hedder Helle eller Lars, så bør regeringen i 2015 have det som sin helt klare prioritet at bekæmpe arbejdsløshed.

Det fremgår af en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder. Epinion spurgte 1.030 repræsentativt udvalgte danskere, hvad der efter deres mening den vigtigste opgave for regeringen uanset regeringens partifarve de kommende år.

21 procent svarede: 'At sikre lavere arbejdsløshed.' Dermed kom bekæmpelse af ledighed ind på en klar førsteplads over, hvad vælgerne ønsker sig næste år.

LÆS OGSÅ: Så få ledige siger nej til et job

Professor og valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet peger på den sløve vækst i dansk økonomi som en forklaring.

- Diskussionen om arbejdspladser og økonomi har fyldt meget i en længere periode, og det går måske endnu ikke helt så godt, som mange havde håbet, siger Rune Stubager til dr.dk.

Ikke til fordel for S denne gang

At arbejdsløshedstemaet ligger i top i den type vælger-undersøgelser er klassisk. Og det har tidligere været til fordel for især Socialdemokraterne. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet denne gang, vurderer forskeren overfor dr.dk.

- Det kan svinge noget, hvis der fx optræder arbejdsløshed under S-regeringen, som de har problemer med at bekæmpe. Det har de jo for nuværende, siger Rune Stubager ifølge dr.dk.

Alligevel udtrykker politisk ordfører Ole Hækkerup (S) overfor dr.dk glæde over, at vælgerne kræver action, hvad angår ledighedsbekæmpelse. Han siger, at det "passer fuldstændig med den dagsorden, regeringen har, nemlig at få nogle flere i arbejde."

LÆS OGSÅ: Østergaard til ledige: I yder for lidt og kræver for meget

Venstres Inger Støjberg mener, at den nuværende SR-regering har været for dårlig til at få gang i væksten i det private erhvervsliv, og det har ført til færre private arbejdspladser, pointerer hun.

Samlet set er ledigheden i Danmark nu på omkring 133.000 personer - eller fem procent af arbejdsstyrken.