Det er snart 20 år siden et fatalt styrt satte endeligt punktum for verdens eneste overlydsfly, Concorden. Det ekstravagante fly, som British Airways og Air France med stolthed i 1980- og 90'erne regerede jetsettet og toppen af erhvervslivet med, når disse skulle rejse. Og som snildt kostede 50-60.000 kroner for en enkeltbillet. Men så kunne man også med over 2.000 km/t hamre over Atlanten og komme til vigtige møder i New York og rejse hjem til London eller Paris samme dag eller omvendt.
Siden har der været mange tiltag til at bygge nye overlydsfly, men de er alle strandet på økonomi, for mange tekniske udfordringer eller politisk uvilje. Concorde-flyene var jo just heller ikke en klimaaktivist' hede drøm med deres exorbitante brændstofforbrug og vanvittige larm ved takeoff og landing.
Man vil kunne rejse over Atlanten på ca. 3 1/2 time med det nye fly. Foto: Boom Supersonic
Alt det in mente, så er firmaet Boom Supersonic dog gået en noget anden vej. De satser 100% på det såkaldte SAF-brændstof (sustainable aviation fuel), som er en slags bæredygtigt brændstof. En del af skroget, vinger samt haleror er bygget af det stærke og ultralette karbonfiber, som også megadyre sportsvogne og racerbiler er lavet af.
Det er med til at reducere vægten og dermed brændstofforbruget. Ydermere vil der kun flyves supersonisk over havet på deres fly ved navn Overture. Så det uundgåelige lydmurs-brag ikke generer så mange, som hvis og når man passerer lydens hastighed (1.224 km/t) over land.
Er det så bare snak og tomme løfter fra Boom Supersonic fra Colorado i USA? Faktisk ikke. De har lige præsenteret deres store visioner og fremskridt på det nylige Farnborough Air Show, som er et engelsk fly-event for professionelle.
Her afslørede de bl.a. at økonomien, som ofte er den, der får fly-visionerne til at blive ved jorden, er i top. United Airlines har allerede bestilt 15 fly, og JAL (Japan Air Lines) har en option på over 20 af slagsen, når de er færdigproducerede. Sidstnævnte investerede $10 mio. i Supersonic tilbage i 2017. Og så er et af verdens største og rigeste militære våben- og flyfirmaer Northrop Grumman blevet partner, da de er interesserede i at udvikle et militært fly med samme egenskaber.
Og produktionen går efter planen i gang 2024, og de første fly vil stå færdige i enten 2028 eller 2029.
Indtil videre er der brugt 26 mio. timer til design og udvikling, softwareanimation, vindtunneltest samt meget mere.
Både United og JAL har investeret og bestilt fly, så økonomien er efter sigende i orden. Foto: Boom Supersonic
Flyet vil kunne rumme mellem 60 og 80 passagerer alt efter indretning og ønsker fra flyselskabets side. Der vil være individuelle måder at foretage sin rejse på for passagererne. Nogle ønsker at arbejde, så er der mulighed for arbejdsstationer, andre vil slappe af eller sove, og dem er der også taget højde for. Andre vil være interesserede i at følge turen og teknikken, så det kan de så også. Hver plads i flyet kan skabes individuelt efter ønske.
Prisen er også op til flyselskaberne at bestemme, men alle eksperter er dog enige i, at den bliver væsentligt billigere end fordums Concorde-priser. Sikkert lige over en normal business-billet, gætter man på.
Om passagerernes kufferter også kommer til det endelige destinationssted eller ender et helt andet sted, kan der nok ikke gøres så meget ved - supersonisk rejse eller ej. Her er der stadig den menneskelige faktor at indregne i ligningen.